Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kotlebovci nás nepredbehli

.anna Verešová .slovensko

V našom poslaneckom klube sa väčšinovo zhodujeme, že ľudský život sa začína počatím a že súčasný interrupčný zákon je určite potrebné zmeniť.

Kotlebovci nás nepredbehli Jakub Julény/SITA

ale chcem hovoriť za seba. Poslanci strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko mňa osobne s predložením tejto novely nepredbehli, ako to niektorí hovoria či píšu. Ako odborníčka a tiež prolife aktivistka som takmer 20 rokov pracovala v zariadení poskytujúcom konkrétnu pomoc tehotným ženám v núdzi. Ako poslankyňa to robím tiež, ale inými nástrojmi. Viem, že v tomto znení, ako je teraz novela predložená, nemala a ani nemá väčšinovú podporu v parlamente. 

Som presvedčená, že keďže v zákone o umelom prerušení tehotenstva ide doslova „o život“, jeho predkladanie v parlamente nesmie byť populisticky zneužívané. Ochrana života počatých detí nesmie byť predmetom špinavej politickej hry a nesmie slúžiť na zbieranie politických bodov. Preto, ak to myslia predkladatelia novely s ochranou ľudského života naozaj vážne, predloženiu novely zákona mali predchádzať rokovania s politickými stranami, najmä s koalíciou, ktorá má v parlamente väčšinu. Predkladatelia tejto novely to nepokladajú za dôležité, s nikým pred predložením zákona nerokovali. S nikým sa nebavili.

Tieto pokusy presadzovať zmenu zákona o umelom prerušení tehotenstva tu už boli a nielenže neprešli, ale ešte aj poškodili dlhoročné úsilia politikov, odborníkov a zvlášť zaangažovaných aktivistov. Keďže ide zvyčajne o kresťanských politikov, mylne sa týmto v spoločnosti zaviedol názor, že ochrana ľudského života je iba kresťanskou témou. Nie je to tak. Ochrana ľudského života bez rozdielu, bez akejkoľvek selekcie od počatia, je témou ľudskoprávnou. Právo na život je prvým právom, bez tohto niet iného práva. 

„Čo však považujem za najdôležitejšie, je to, že treba upriamiť v politike pozornosť na rodinu ako celok.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite