Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ajatolláhov syn a komunisti

.marína Gálisová .svet

Iracké voľby prekvapivo vyhral 44-ročný Muktada al-Sadr, kontroverzný klerik, odporca Američanov aj Iráncov. Pre víťazstvo sa bol ochotný spojiť aj so sekulárnymi komunistami. Čo čaká Irak pod jeho vedením?

Ajatolláhov syn a komunisti HADI MIZBAN/AP/SITA 14. máj 2018, námestie Tahrir v Bagdade, Irak: prívrženci Muktadu al- Sadra s podobizňou svojho favorita oslavujú volebné víťazstvo.

aby bolo od začiatku jasné, Muktada al- Sadr sa sám premiérom Iraku zrejme nestane. On osobne totiž vo voľbách nekandidoval. Dal však dohromady mohutnú, hoci názorovo pestrú koalíciu, ktorá v parlamentných voľbách dokázala zdanlivo nemožné: poraziť favoritov. Podarilo sa mu to aj vďaka tomu, že v tejto koalícii sa spojili veriaci šiíti so sekularistami. A tiež vďaka silnému znechuteniu z doterajšej vlády premiéra Hajdara Abádího medzi Iračanmi.

Podľa doteraz známych výsledkov je teda Muktadov blok na prvom mieste. Dosluhujúci premiér Hajdar Abádí sa ešte do vyhlásenia výsledkov nádejal, že sa do úradu vráti na ďalšie volebné obdobie. Minulý týždeň v utorok však musel telefonicky gratulovať Muktadovi – v okamihu, keď sa hlasy spočítali v šestnástich irackých volebných provinciách (z osemnástich),  Abádí uznal porážku.

na pohreb prišli agenti

Muktada al-Sadr sa stal víťazom tak trochu prekvapivo. A aj keď z neho nebude premiér, tento šiítsky duchovný dostal od voličov zelenú, aby bol tou najsilnejšou zo sivých eminencií – a nového premiéra určite vyberie práve on. Predurčí tak ďalšie smerovanie Iraku.

Ako sa mu to mohlo podariť? Kto je vlastne tento výbušný klerik, ktorého vyhlasujú zároveň za tradicionalistu aj za revolucionára? Muž, v ktorom vidia mnohí Iračania, najmä tí chudobní, spasiteľa?

Za Muktadovým nečakaným úspechom sa sčasti skrývajú politicky dobré gény. Jeho otec bol Muhammad Sádik al-Sadr, ajatolláh rešpektovaný šiítmi, ktorý svoj pôvod odvodzoval priamo od proroka Mohameda.  Muktadovho otca v roku 1999 zavraždili, podľa všetkého sa to stalo na pokyn Saddáma Husajna (ktorý šiítov búriacich sa proti jeho režimu pokladal za hrozbu).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite