Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kultúrny reparát Pellegrinimu: Vymeňte Laššákovú

.redakcia .slovensko

Signatári výzvy Kultúrny reparát napísali premiérovi Petrovi Pellegrinimu už tretí list, v ktorom žiadajú, aby post ministra kultúry obsadil kompetentnou osobou. Prečítajte si jeho celé znenie.

Kultúrny reparát Pellegrinimu: Vymeňte Laššákovú Branislav Bibel/SITA Režisér Roman Polák (uprostred) počas protestu za odchod ministerky kultúry Ľubici Laššákovej pred Úradom vlády SR.

vážený pán predseda vlády SR,

obraciame sa na Vás v mene 2 271 signatárov výzvy Žiadame okamžitý kultúrny reparát!

Oslovili sme Vás už dvakrát – najprv 26. marca, deň predtým, ako ste sa so svojou vládou uchádzali o dôveru parlamentu a následne 4. apríla. Ani raz ste nereagovali.

Prvú výzvu sme Ministerstvu kultúry a Úradu vlády doručili 25. marca. Keďže sme sa niekoľko dní nedočkali odpovede, doručili sme obom inštitúciám nové výzvy 4. apríla. Ministerstvo kultúry nás potom 6. apríla pozvalo na stretnutie. Pripomíname, že Ministerstvu kultúry trvalo osem pracovných dní, kým zareagovalo. A ako sme už uviedli vyššie, Úrad vlády na naše výzvy nereagoval dodnes.

Vážený pán predseda vlády, stále veríme, že Vaše doterajšie mlčanie nie je dôkazom, že kultúre – tak, ako sme na to zo strany politikov v podstate zvyknutí – nepripisujete žiadnu dôležitosť a je teda jedno, „kto tam sedí“. A že len čakáte, až nás to „prestane baviť“. To asi slušné nie je. Možno sa, naopak, domnievate, že nie je slušné nahlas povedať, že niekto, koho ste dosadili na najvyššiu štátnu funkciu, je nekompetentný. Od úplného začiatku Vás upozorňujeme, že je voči ľuďom pracujúcim v kultúre, i  občanom vôbec, neslušné obsadzovať ministerské posty bez akýchkoľvek nárokov na ich odbornosť. Čo je v prípade ministra/ministerky „odbornosť“? Nie je to také zložité.

„Svojimi návrhmi dokazuje, že nerozumie štruktúre kultúrnych inštitúcií.“

Hlavnou úlohou ministra je komunikovať s partnermi vnútri rezortu i navonok s cieľom nachádzať a presadzovať riešenia problémov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite