Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarská lekcia pre Slovensko

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Slovensko a Maďarsko práve zažili dva rôzne príbehy o sile a slabosti ulice a politických strán. Oba príbehy sú veľmi poučné a ukazujú cestu do budúcnosti.

Maďarská lekcia pre Slovensko Natália Ložeková / natalialozekova.sk

po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyšli desaťtisíce Slovákov do ulíc – výsledkom sú odchody Fica, Kaliňáka a nakoniec aj Gašpara. V Budapešti demonštrovalo možno až 100-tisíc ľudí proti autoritárstvu Viktora Orbána a za európske hodnoty. Výsledkom bude podľa všetkého – nič.

Hlavný rozdiel je v tom, že kým preferencie vládnuceho Smeru klesajú voľným pádom, pár dní pred maďarským protestom dala Orbánovi mandát prakticky polovica voličov. Ale než si k odumieraniu aktuálne nahnednutej slovenskej sociálnej demokracie začneme blahoželať, je treba si všimnúť, čo majú náš a maďarský príbeh spoločné – problém opozície.

Tá maďarská zlyhala katastrofálne. Až na výnimky mestskí liberáli vzdali politickú prácu mimo Budapešti, navyše v jednomandátových obvodoch sa opoziční kandidáti vzájomne kanibalizovali. Výsledkom bol triumf Fideszu. Ale ani posun, prebiehajúci na Slovensku, nie je výsledkom práce opozičných strán, ale skôr spontánneho tlaku verejnej mienky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite