Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jednodňový kandidát

.filip Olšovský .slovensko .profil

Niežeby tých tlačoviek bolo za posledné týždne málo. No tá z pondelňajšieho predpoludnia stála za pozretie. Rečnil na nej človek, ktorý dostal v niekoľkých minútach politickú lekciu, na akú iní čakajú aj niekoľko rokov.

Jednodňový kandidát DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 16. apríl 2018 Bratislava: Imrich Béreš na tlačovej konferencii, na ktorej ohlásil začiatok zberu podpisov pod svoju prezidentskú kandidatúru

už sme sa akosi zmierili s tým, že politické tlačovky bývajú interpretované rôzne. Naposledy to bolo vidieť napríklad po vystúpeniach Andreja Kisku či Roberta Fica počas vládnej krízy. Jedna strana zvolenú komunikačnú stratégiu kritizovala, druhá hovorila o skvelom cielení na voličskú základňu. Alchýmia odkazov a neverbálnych náznakov, ktorú si každý vysvetlí po svojom. A potom do toho celého vtrhne akýsi Imrich Béreš. Pán v modrom saku, predstavený ako filantrop, finančník a folklorista, aspoň na chvíľu vráti svet, v ktorom je pravda vecou hlasnejšej interpretácie, do rovnováhy. Až tak, že je vám ho aj trochu ľúto.

dokonalý príbeh

Nachystané to mal pritom pekne. Zaktivizoval sa na fejsbúku, ako porotca súťaže Zem spieva sa pravidelne objavoval v televízii a systematicky si budoval obraz starostlivého filantropa. A do toho ešte minulý rok v spolupráci s novinárkou Táňou Veselou vydal autobiografickú knihu Keď život skúša. To je dielo, o ktorom hneď v jeho úvode sám autor povie, že je to „kniha, ktorá nemala ambíciu byť knihou” a vy pritom viete, že to bola jej jediná ambícia. Vykresliť jednostranný obraz človeka, v ktorom sa mlčaním prejde akýkoľvek náznak konfliktu a prikrášli sa každý rozmer, ktorý by budúcemu prezidentského kandidátovi mohol pomôcť.

„Pred novinárov sa postavil osamotený človek s veľkými ambíciami, ktoré však reálne spľasli už pár dní predtým.“

A tak sa čitateľ dozvie, ako sa mladý Imrich Béreš narodil do rodiny príbuznej Andreja Hlinku, ako sa zamiloval do folklóru, po príhovore otca u ministra Válka dostal prvú prácu a na pozvanie Pavla Demeša sa stal členom tímu prezidenta Michala Kováča. Príde aj na veľký smútok, dokonca dvakrát, keď Bérešovi zomrie prvá manželka Eva a neskôr, v rovnakom veku, aj ich jediný syn Imo. Tieto tragické udalosti, aké si väčšina z nás ani nevie predstaviť, opisuje kniha citlivo a bez prehnaného pátosu. Bérešovmu príbehu dodávajú hĺbku a na chvíľu možno aj náznak toho prezidentského rozmeru, po ktorom tak veľmi túži. Až kým nepríde reč na to, čo v tej knihe nie je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite