Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Babiš dostal lekciu z vyjednávania

.tomáš Němeček .svet .český týždeň Tomáša Němečka

Pokiaľ máte kapacitu sledovať rokovania Andreja Babiša o väčšinovej vláde, zvonku asi vyzerajú zmätene. Najprv sa už-už dohodol so sociálnou demokraciou, potom sa jej vysmial. Teraz s ňou zase rokuje. Čo to má byť?

Andrej Babiš dostal lekciu z vyjednávania Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je to pekná ukážka konfliktu dvoch myslení. ČSSD uvažovala v politickej logike; Babiš v biznisovej. Ale obaja zle čítali toho druhého... Pred desiatimi dňami očakávali komentátori vrátane autora tohto stĺpčeka, že ČSSD zamieri do vlády. Finančne vykrvácala na jesennej kampani a má strach z predčasných volieb: zúfalé strany potom robia zúfalé veci. ČSSD ustúpila z podmienky, že premiérom nesmie byť stíhaná osoba, len žiadala aspoň vnútro alebo financie, aby mohla Babiša strážiť. Všetci doterajší politickí premiéri by im to dali, pretože aj koaličný partner si musí zachovať tvár. Lenže biznisový premiér Babiš prišiel z dovolenky na Kanárskych ostrovoch, usúdil, že ČSSD už nemá vyjednávací priestor, a pritlačil ju cenovo k stene. Ponúkol päť iných rezortov (zahraničie, spravodlivosť, sociálne veci, poľnohospodárstvo, kultúru) a vyzval ich, nech berú, alebo nechajú tak. A oni nechali tak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite