Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koalícia, opozícia, slušné Slovensko

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Mítingy Za slušné Slovensko už dosiahli viaceré ciele: Napriek Ficovým svalnatým rečiam sa stal odchod z funkcie predsedu vlády začiatkom jeho politického konca a nevratného poklesu preferencií strany Smer.

Koalícia, opozícia, slušné Slovensko Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pokračovanie mítingov sa stalo aj elementárnou ľudskou skúsenosťou a občianskou pedagógiou. V prvom rade však mítingy neuveriteľne zvýšili citlivosť ľudí na prejavy korupcie vo všetkých oblastiach ľudského života. Tak sa podvody, ktoré už politici nevnímali ako niečo zavrhnutiahodné, ale ako samozrejmú súčasť politiky, stali opäť korupciou, prichytenou pri čine.  

Mítingy vytvorili spoločenstvá družnosti. Naučili ľudí, že má zmysel správať sa v slobodnom svete slobodne. To nie je príznak akéhosi savonarolského moralizovania, ale prejav vedomia zodpovednosti, odolávajúceho vábeniu okamžitých, totálnych riešení, ktoré sa zvyčajne zvrhávajú na totalitné. Je výrazom toho, čo ľudia nazvali slušným Slovenskom. 

Byť slušný neznamená odmietnuť predčasné voľby, ale rešpektovať fakt, že pre ne nie sú v tejto chvíli vytvorené v parlamente podmienky – ale aj to, že situácia sa môže zmeniť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite