Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Otvorený list Petrovi Pellegrinimu: Raši nemorálne zneužil svoje právomoci

.redakcia .slovensko

Výzva košických poslancov a aktivistov na odvolanie podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho.

Otvorený list Petrovi Pellegrinimu: Raši nemorálne zneužil svoje právomoci Diana Černáková/SITA

vážený pán predseda vlády, 

Vašu vládu aj po získaní dôvery parlamentu naďalej sprevádzajú masové protesty v slovenských mestách. Odrážajú nedôveru verejnosti voči viacerým zotrvávajúcim aj narýchlo povolaným novým členom vlády, ktorí nemajú odborné či morálne predpoklady na výkon funkcie ministra.

Za jedného z takých my Košičania považujeme najmä podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho

Keď ste ho ako predseda vlády SR aj napriek tomu navrhli za podpredsedu vlády, predpokladáme, že ste nemali zlý úmysel spraviť capa záhradníkom (obrazne povedané). Vychádzame z toho, že ste iba nemali všetky informácie. V takom prípade si pokladáme za svoju povinnosť Vás na základe osobnej skúsenosti stručne informovať  o  verejne publikovaných prehreškoch Richarda Rašiho s dôrazom na najzávažnejšie z nich. K ich predloženiu ste nás povzbudili aj Vaším vystúpením v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Pán Richard Raši sa posledných sedem rokov ako primátor mesta snažil zanechať po sebe v Košiciach stopu. Zároveň poskytol dostatok dôvodov na zhodnotenie, prečo investície a informatizácia nie sú jeho silnou stránkou.

Ani on sám totiž netají svoju nekompetentnosť pre oblasť informatizácie, keď po vymenovaní do funkcie vyhlásil: „Chcel by som tým, že nie som IT-čkár ani ekonóm, ani špecialista ponúknuť pohľad strany konečného prijímateľa.” 

Ako primátor mesta Košice na to šancu mal, ale nedokázal prepojiť ani len základné informačné systémy mesta Košice, jeho mestských častí a mestských podnikov. A to v meste, ktoré je právom hrdé na privátnu IT sféru, ktorá sa v ňom rozvinula a ktoré samo investovalo nemalé prostriedky do informačných systémov. Tento potenciál teda nedokázal využiť.

Preto občania aj dnes musia osobne chodiť nahlasovať a riešiť tie isté či spolu previazané veci na mesto aj mestskú časť, napríklad pri banálnej registrácii psa. To je jednoznačný dôkaz toho, že vicepremiér Richard Raši nevie a nechápe, čo potrebuje konečný prijímateľ – občan.

„Richard Raši zlyhal v tom, že ako primátor mesta odborne nezabezpečil dozor nad prípravou projektov.“

Rovnako musíme poukázať na situáciu z februára 2018, keď na rokovaní mestského zastupiteľstva ako primátor odmietol zodpovednosť vedenia mesta za stav, v ktorom informačný systém mestskej polície na kontrolu parkovania nie je prepojený s informačným systémom parkovacej spoločnosti EEI. A to napriek tomu, že takéto prepojenie systémov a automatická kontrola parkovacích zón malo byť hlavným prínosom parkovacej politiky, ktorú do Košíc Richard Raši sľuboval priniesť.

Podobnú nekompetentnosť Richard Raši prejavuje aj v oblasti riadenia investícií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite