Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo na tom Orbánovi ešte vidia?

.marína Gálisová .svet .politika

Víťazstvo Viktora Orbána a jeho strany Fidesz sa bralo ako hotová vec. Diskutovalo sa už iba o tom, akú veľkú väčšinu Orbán získa. Zaujímavejšia je však otázka, prečo Orbán stále vyhráva.

Čo na tom Orbánovi ešte vidia? ATTILA KISBENEDEK/AFP/STFA/PROFIMEDIA 15. marec 2018: Viktor Orbán na pódiu v Budapešti počas osláv 170. výročia maďarskej vojny za nezávislosť.

na prvý pohľad to vyzerá ako záhada. Maďarsko patrí k chudobnejším štátom Európy, priemerná mzda je tam najnižšia z krajín V4. Menej na starom kontinente zarábajú už len v Litve, Rumunsku a Bulharsku. Maďarov by malo trápiť, koľko majú v peňaženke, a nespokojnosť tohto typu sa zvyčajne obráti proti dlhodobo vládnucim stranám. A tou Fidesz je – Viktor Orbán sedí v premiérskom kresle od roku 2010. A predsa mu podľa prieskumov verejnej mienky ešte krátko pred voľbami dôverovalo okolo 30 až 40 percent voličov. Dvojtretinovú väčšinu v parlamente Fideszu tentoraz nikto nepredpovedal, ale víťazstvo všetci. V čom tkvie politická príťažlivosť Viktora Orbána?

maďarská skúsenosť s migračnou krízou

Najmä v tom, že vie, čo sa od neho v kampani čaká – a určite to nie sú ekonomické analýzy. Namiesto nich Orbán kázal hlavne o ochrane hraníc, o priam fyzickom ohrození Maďarov a maďarskej kultúry. Hlásal, že jedinou záchranou je kresťanstvo. Mimochodom, ako poznamenal Christopher Adam z Hungarian Free Press:  „v roku 1991 pán Orbán, ešte mladý opozičný poslanec v časoch konzervatívnej koaličnej vlády Maďarského demokratického fóra, zasypával urážkami členov Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP)... Kresťanskodemokratické fórum považoval za klerikálnu stranu a tvrdil, že vláda reprezentuje ,zhnitý, archaický svet´.“

Na to už Orbán asi zabudol, tak ako na veľa iného zo svojej politickej minulosti, lebo dnes časť voličov silno reaguje na emotívne tirády proti cudzím živlom. Podľa Tomáša Strážaya zo SFPA je to tak najmä preto, že Maďari na rozdiel od Slovákov, Poliakov a Čechov mali priamu skúsenosť s migračnou krízou – s tokmi utečencov, ktorí prechádzali cez Maďarsko, spočiatku často nekontrolovane. A Fidesz si zo strachu voličov šikovne spravil hlavný motív kampane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite