Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezidentova povinnosť je v turbulentnej dobe iná

.michal Magušin .slovensko

V čase najväčšej krízy v krajine radil prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák.

Prezidentova povinnosť je v turbulentnej dobe iná JAKUB GAVLÁK/EPA/PROFIMEDIA 22. marec 2018 Prezidentský palác: Peter Pellegrini, nový predseda slovenskej vlády, podpisuje menovací dekrét.

prezidentovi radíte v právnych otázkach. Andrej Kiska sa šesť dní po tom, ako sa o vražde dozvedela verejnosť, rozhodol vystúpiť s prejavom, kde ponúkol dve riešenia krízy v krajine: buď rozsiahla rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby. Zároveň avizoval, že bude rokovať s jednotlivými politickými stranami o ich postupe. Nie je už toto vysoko neštandardný prístup, vzhľadom na ústavné kompetencie hlavy štátu? 

Hlava štátu zodpovedá za riadny chod ústavných orgánov. Táto povinnosť je diametrálne iná v pokojných, normálnych a nekonfliktných časoch a úplne odlišná v dobe, ktorá je poznačená vraždou investigatívneho novinára a jeho snúbenice, výpoveďou prokurátora Špirka a aroganciou vládnucej moci. V turbulentnej dobe, ktorá nastala po poprave Jána Kuciaka a jeho nastávajúcej je povinnosť dbať na riadny chod ústavných orgánov oveľa intenzívnejšia a kvalitatívne iná. Prezident republiky by sa v takej situácii nemal obmedziť len na to, že jednoducho vymenuje novú vládu, ktorú mu navrhne predseda politickej strany, ktorá zvíťazila vo voľbách. A to bez ohľadu na to, či také nominácie sú správnou a zodpovedajúcou reakciou na totálne preformátovanie spoločnosti, v ktorej sa vraždia naše nevinné deti a prokurátori majú poruke obvinenia osôb na najvyšších poschodiach exekutívy.  

premiér Fico prešiel po Kiskovom prvom vystúpení do protiútoku rečami o prejave písanom v zahraničí, o stretnutí s filantropom Georgeom Sorosom a s kritikou prezidenta za prekračovanie jeho právomocí. Ako ste čítali Ficovu reakciu?

Prezident Kiska sa pohyboval podľa môjho presvedčenia a znalostí prísne v limitoch ústavnosti. Napokon, potvrdila to väčšina odborníkov v tejto oblasti. Reakcia bývalého premiéra ma obzvlášť nezaujala a považujem ju skôr za politický folklór. 

robert Fico po všetkých komunikačných prešľapoch, tlaku ulice a aj po zverejnení prepojení pochybných podnikateľov na ľudí v jeho najužšom kruhu rezignoval. Zatvorili sa mu podľa vášho názoru definitívne aj dvere na Ústavný súd, kam sa chcel dostať na predsednícku stoličku?

Táto otázka nech trápi Národnú radu pri voľbe kandidátov a ak ho parlament zvolí za kandidáta, tak je to na hlave štátu, či usúdi, že taký sudca by bol na prospech ochrany ústavnosti, základných práv a slobôd v Slovenskej republike. 

Celý rozhovor s bývalým predsedom Ústavného súdu a rešpektovaným právnikom Jánom Mazákom si môžete prečítať v novom vydaní týždňa, ktoré vychádza v pondelok 26. marca.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite