Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Hlina (ne)zmenil KDH

.michal Magušin .slovensko

Alojz Hlina privedie Kresťanskodemokratické hnutie do parlamentných volieb. I keď počas dvoch rokov vo funkcii urobil aj vážne chyby, znovuzvolenie si „vydrel“ vďaka tvrdej práci. Ako však hnutie zmenil?

Ako Hlina (ne)zmenil KDH MILO FABIAN/SITA Predseda KDH Alojz Hlina vo svojom prejave na sneme hnutia zvyšoval seba - vedomie delgátov slovami o silnej, rešpektovanej strane, ktorú Slovensko potrebuje.

kultúrny dom Andreja Hlinku v Ružomberku je miesto, kde sa Alojzovi Hlinovi už dvakrát v priebehu dvoch rokov zmenil život. Najskôr sa tento podnikateľ a aktivista zo dňa na deň stal šéfom nezanedbateľnej politickej sily. A dnes, v pohnutých časoch krajiny, sa naňho upierajú oči všetkých, ktorí chcú unesenú krajinu vrátiť späť do rúk ľuďom. Vedia, že bez KDH to pôjde len ťažko.

zvýšené sebavedomie

Z pocitu dôležitosti plynie vyššie sebavedomie, a to je v sále s približne 350 delegátmi hmatateľné. Ak by ste sem prišli pred dvoma rokmi, videli by ste síce veľa rovnakých tvárí, ale s odlišným výrazom. Vtedy sále dominoval zmätok, rozhorčenie, hádky. Teraz je všetko inak. Zmätok v sále je síce rovnaký, aj rezeň so zemiakmi počas obeda chutí rovnako, ale dav vyzerá akýsi zomknutejší, vážnejší a konsolidovanejší. A na pohľad aj mierne omladený. A o víťazstve Alojza Hlinu vo voľbách predsedu sa dá usudzovať už podľa intenzity potlesku, ktorým ho delegáti častujú pri prejave. Hlina tvrdí, že hnutie je finančne konsolidované. Že je „majákom, svietiacim na rozbúrenom mori“, že KDH má jasnú identitu a nie je „obchodom so zmiešaným tovarom“. Sú to síce frázy, ktoré Hlina donekonečna opakuje v každom mediálnom výstupe, ale ako sladko to znie, keď vám, celoživotnému konzervatívcovi, niekto spoza rečníckeho pultu dôrazne kričí: „Nesmieme ísť k liberálom kolenačky! Môžeme byť silnou, rešpektovanou stranou. Slovensko takú stranu potrebuje!“

K prejavu Hlinovho protikandidáta Richarda Vašečku už novinárov nepustia. Ten však tiež má silný prejav. Predstavuje víziu KDH ako veľkého hnutia. Potenciál vidí vo všetkých občanoch, ktorí sa zúčastnili na referende za rodinu, čo je takmer milión voličov. Len na porovnanie, strana Smer získala v ostatných voľbách dokopy vyše 730-tisíc hlasov. Richard Vašečka síce môže mať hlbší a zaujímavejší prejav ako Hlina, vyhrať však nemá šancu. Pokazil si to nešťastným spôsobom, ktorým do súboja vstúpil. Navyše, veľmi ťažko sa dá potlačiť emócia delegáta, ktorý si pamätá, v akej tragickej situácii bolo hnutie pred dvoma rokmi a je bytostne presvedčený, že Hlina si to „odmakal“ a mandát si na ďalšie dva roky zaslúži. Je to však pravda?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite