Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravda je stále len jedna

.martin Mojžiš .slovensko .tvár týždňa

Všetci sme vedeli, že na túto stranu a vládu sa toho objaví ešte oveľa viac, než sa prevalilo doteraz. Ale netušili sme, že to bude tak rýchlo a tak presvedčivo. Až do chvíle, kým pred novinárov nepredstúpil Vasiľ Špirko.

Pravda je stále len jedna TÝŽDEŇ

na Slovensku je to tak – vždy, keď už sa zdá, že moc si môže dovoliť úplne všetko, objaví sa niekto, kto ukáže, že úplne všetko si zas dovoliť nemôže. Napríklad príslušník SIS Oskar Fegyveres, vyšetrovatelia Jaroslav Šimunič a Peter Vačok, analytik SIS Peter Holúbek, námestník riaditeľa vojenského spravodajstva Vladimír Suchodolinský, pracovníčka Ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková, a teraz prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko.

Vasiľ Špirko je medzi všetkými spomínanými predsa len výnimočný. Predstúpil pred novinárov v čase, keď sa v tejto krajine ľudia za upozorňovanie na zločiny mocných už vraždia. A hovoril o takom zneužití právomocí verejného činiteľa, o akom tu doteraz tak jasne nehovoril nikto.

Video so Špirkovým vyhlásením malo za prvých dvadsaťštyri hodín takmer pol milióna videní, takže opakovanie toho, čo povedal, je zrejme nosením dreva do lesa. Ale okrem toho je opakovanie aj matkou múdrosti, takže niečo si predsa len zopakujme. Pri vyšetrovaní daňového podvodníka Ľuboša Vargu sa prokurátor Špirko od tohto človeka dozvedel o podvode pri štátnej zákazke a následnom praní špinavých peňazí v prospech ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministra financií Jána Počiatka. Po spísaní zápisnice o trestnom oznámení bolo vznesené obvinenie proti samotnému Špirkovi, prípad mu odobrali a začalo sa proti nemu disciplinárne konanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite