Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

České odchádzanie

.tomáš Němeček .slovensko

Z dvanástich českých premiérov zvládla polovica odchod so cťou. Dvaja sa neskôr stali prezidentmi, dvaja guvernérmi centrálnej banky, o ďalších sa postaral štát.

České odchádzanie RINGIER AXEL SPRINGER CZ/CNC/PROFIMEDIA 5. február 2013 Praha, Ceská republika: Stretnutie prezidenta Václava Klausa a jeho nástupcu vo funkcii Miloša Zemana.

václav Klaus sa po páde v roku 1997 (pre podozrenie na tajné konto ODS vo Švajčiarsku) chvíľu bezradne zdržiaval v snemovni, potom zažil zmŕtvychvstanie v predčasných voľbách, stal sa predsedom snemovne a neskôr nástupcom Václava Havla. Dočasný úradnícky premiér Josef Tošovský sa vrátil, odkiaľ prišiel: na čelo centrálnej banky. Miloš Zeman v roku 2002 okázalo odkráčal do predčasnej penzie – a zistil, že sa bez politiky nudí. Vladimíra Špidlu zvrhla vlastná strana a elegantne sa ho na pár rokov zbavila vyslaním do Bruselu za eurokomisára.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite