Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mikloškova otázka

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

František Mikloško kladie dlhodobo priateľom otázku, či má Slovensko na to, aby obstálo medzi európskou elitou. A či nie je naším osudom len dejinná priemernosť, čomu filozof Pichler hovorí vegetatívne prežívanie.

Mikloškova otázka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

keď vidíme, ako naša armáda kupuje predražené fínske transportéry, ako sa kŕčovito drží ruských vojenských radarov P-37 a ochranu našich hraníc zverí podľa všetkého aj po roku 2020 šiestim stíhačkám Mig-29, je jasné, že NATO myslia minister obrany a predseda Národnej rady len ako žart. Naozaj cítia, čo je blízke Dankovmu srdcu – že Slovensko má byť mostom/hídom medzi západnou a východnou Európou.

Sú to vlastenci za naše peniaze. Vegetatívne si nažívajú celkom dobre. S Františkom Mikloškom by sa dalo povedať, že sú slovenským dejinným priemerom. S Ľudovítom Štúrom by sme povedali, že u nich „nikde nenachádzame rovnováhy medzi pospolitosťou a jednotlivosťou“. Slovenská republika v NATO im nehovorí nič, oni sami sú si všetkým. Je to „núdza a bieda“, výsledok „nášho hlivenia a drepnenia v živote nevoľnom, ktoré nám bráni povstať a začať sa hýbať“, aby sme ešte raz zacitovali Štúra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite