Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kamikadze Vašečka

.eva Čobejová .slovensko .tvár týždňa

Zdalo sa, že tohoročná politická jar bude najmä o tom, či Andrej Kiska chce byť ešte prezidentom, ale udialo sa čosi zvláštne. 

Kamikadze Vašečka DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA

pár dní po tom, čo sa ukázal nový prieskum preferencií politickým strán, ktorý potvrdil stúpajúci trend KDH (teraz 7,4 percenta), hodil Alojzovi Hlinovi rukavicu nevýrazný člen OĽaNO Richard Vašečka. Teda vyzval ho na marcovom sneme KDH do súboja o predsednícke kreslo.

Bolo to také nezvyčajné a prekvapujúce, že Vašečka sa stal naozaj hrdinom, na ktorého zamierili všetky reflektory. Keď podobný krok pred vyše dvoma rokmi urobil Alojz Hlina, človeka to tak neprekvapilo. Je to muž rázneho gesta, odvahy a netradičných riešení. Navyše v tom čase ležala vzácna značka KDH na zemi a nebolo veľa záujemcov o to, aby kolabujúcu stranu opäť vrátili do hry, dodali jej novú energiu a nových voličov. Hlina celkom isto nebol ideálnym kandidátom, ale nebál sa ísť do toho, dať do toho všetko. Poctivo sa pustil do práce na obnove KDH, trpezlivo aj autoritatívne si získaval regióny, menil vedenie, stanovy. No a napokon dosiahol nielen to, že KDH má v Prešove župana, ale aj to, že preferencie KDH stúpajú a dávajú nádej, že KDH opäť bude parlamentnou stranou. 

„Tvrdé jadro KDH mu asi rozumelo, ale hra na to, kto je kresťanskejší, je nedôstojná.“

No zároveň je Alojz Hlina politikom, ktorý má popri všetkých danostiach aj dar mnoho ľudí (členov aj voličov) odpudiť. A to nehovoríme iba o starej odsunutej garde KDH, ktorá je od začiatku proti novému predsedovi. Alojz Hlina nie je ani ideálnym človekom do koalície. Predstava, že by v budúcnosti robil koalíciu so Sulíkom či Matovičom, je naozaj utopická. Ukázalo sa tiež, že do istej miery je Alojz Hlina sólo hráč a nedokázal pritiahnuť do KDH nové zaujímavé tváre. Najradšej sa spolieha sám na seba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite