Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Starý dobrý Zeman

.andrej Bán .slovensko

Sorry ako: žiada sa dodať autorovi tohto článku na ospravedlnenie, že sa pred dvoma týždňami na tomto mieste mýlil, keď za prezidenta vo svojom článku pasoval Jiřího Drahoša.

Starý dobrý Zeman Boris Németh 27. januára 2018 Praha, Česká republika: Usmiaty prezident Miloš Zeman uprostred svojho tímu vo chvíli, keď už vie, že ho čaká ďalších päť rokov v prezidentskom úrade.

parafráza na legendárny výrok Andreja Babiša (sorry jako) je úplne namieste. Opäť raz bolo prianie otcom myšlienky. Historicky iba v druhej priamej voľbe prezidenta v Česku získal Zeman o 152-tisíc hlasov viac ako súper a stal sa tak, opäť historicky, prvou priamo zvolenou hlavou štátu, ktorá mandát obhájila. 

Sobota podvečer, pár minút po tlačovke novozvoleného prezidenta. Bolo to napokon pomerne tesné a profesor dopadol lepšie ako v roku 2013 Karel Schwarzenberg. Napriek tomu každý, kto dúfal, že Zeman sa už konečne spamätá, bude odteraz pokornejší, či nebodaj neagresívny, musel vytriezvieť už v sobotu od pol piatej, keď prezident obvyklým spôsobom zaútočil na médiá (Respekt a HN) a samotných novinárov (prítomný redaktor ČT). Starý dobrý Zeman sa vrátil, povedali si s úľavou jeho priaznivci, a naopak, s hrôzou jeho odporcovia. O to viac, že na pódiu za ním stáli vysmiati na jednom okraji Tomio Okamura a na druhom Milan Chovanec, „zlý muž“ ČSSD.

Netrvalo ani dva dni, a maska múdreho starca-štátnika, akou sa prezentoval na pamätnej druhej debate s Drahošom na ČT, ktorú výborne moderovala Světlana Witkowská, padla s rachotom na zem. Zeman síce hneď po voľbách povedal, že sa už o nijakú funkciu nikdy uchádzať nebude, a teda ani žiadne voľby už do smrti neprehrá, polovica Čechov sa však teraz môže pýtať, ako dlho toto trápenie, aj s ohľadom na jeho zdravotný stav, ešte potrvá. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite