Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zachráňme Theresu Mayovú

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Britská premiérka je medzi mlynskými kameňmi. Parlament ju zaviazal, aby predložila finálnu dohodu o brexite. Potrebuje však dvojitý kompromis – s vlastnými poslancami aj Bruselom.

Zachráňme Theresu Mayovú Natália Ložeková / natalialozekova.sk

aby za dohodu o brexite zahlasovala väčšina poslancov, musí dostatočne ochraňovať britské ekonomické väzby s kontinentom. To je možné len za cenu značných ústupkov zo strany Bruselu – ten však má vo vyjednávaniach navrch. Navyše, kompromisy sú proti srsti konzervatívnym euroskeptikom, ktorí by radi Britániu priviedli na cestu „tvrdého“ brexitu a sú pripravení Mayovej vládu povaliť.

Nejde však len o akúsi vzrušujúcu hru o tróny s neznámymi víťazmi a porazenými. Porazení budeme všetci. Podľa „tvrdosti“ podmienok odchodu utrpia Briti i EÚ. Nový výskum ekonómov z belgického Louvain, Hylke Wandenbussch, Williama Connella a Woutera Simonsa dokonca ukazuje, že na európskej strane budú straty väčšie, než sa pôvodne predpokladalo.

„Tvrdý“ brexit, o ktorý ide radikálnym euroskeptikom, by znamenal návrat ciel a regulačných bariér. Pre Britov by kumulatívne znamenal stratu až 4,5 percenta HDP a vyše pol milióna zničených pracovných miest.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite