Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deň ľudských práv a my

.peter Zajac .spoločnosť .komentár týždňa

Ľudské práva tvorili základ českého a slovenského disentu, či už šlo o občianske práva a slobody alebo o právo na slobodné vyznávanie svojej viery. A dnes?

Deň ľudských práv a my Natália Ložeková / natalialozekova.sk

kresťanský disent mal na Slovensku od polovice osemdesiatych rokov v súčinnosti s českým, a najmä moravským, masové petičné zázemie. Sila nepočetného slovenského občianskeho disentu zasa spočívala v jeho spojení s českým, a sila našich maďarských intelektuálov v ich napojení na maďarských budapeštianskych liberálov. Napokon sa prepojil disent s intelektuálmi a umelcami zo šedej zóny, a tí s ochrancami životného prostredia.  

Dňa 18. novembra 1989 sme sa stretli v Pukanci u Ivana Kadlečíka. Chceli sme sa dohodnúť na spoločnom vystúpení v Deň ľudských práv 10. decembra, ale čas nás predbehol. V roku 1991 bola prijatá Listina základných ľudských práv a odvtedy, napriek všetkým dobovým zmenám a zlomom, tvorí neodmysliteľný základ a jadro Ústavy. Celkom iste nenesie „rýchlo stvrdnuté významy, ktoré by nám bránili vo výhľade“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite