Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smelý Fico v Afrike

.andrej Bán .slovensko .tvár týždňa

...a ešte smelší Hrnko v Bratislave. Uplynulý týždeň nepochybne patril dvom „alfazajkom“ slovenskej politiky.

Smelý Fico v Afrike MARKO ERD/SITA

a nešlo len o zmrazovanie a vzápätí rozmrazovanie platov či úsmevov. Taký Václav Klaus by nášmu premiérovi isto vedel vysvetliť, čo za hazard predstavuje pre lídra to, keď vycestuje do zahraničia – a vydá sa tak napospas svojim koaličným poslancom a kolegom vo vláde. To preto, lebo kým je kocúr preč, myši majú hody. Klausa svojho času postihol takzvaný sarajevský atentát, Fico však po návrate z Pobrežia Slonoviny dopadol o niečo lepšie. Presnejšie, oveľa lepšie.

"Druhé dejstvo prinieslo náznak drámy."

Ak jeho usilovný a napriek tristnej realite (Smer je na zostupnej trajektórii) zatiaľ ešte ako-tak úspešný mediálny PR tím na čele s „Flašíkom, model 0.3“, teda Erikom Tomášom, niečo dobre vymyslel, bolo to toto predstavenie. Malo tri očakávané dejstvá. Prvé, Fico odletel do Afriky s tým, že je s Bugárom a Dankom dohodnutý na pokračujúcom zamrazovaní platov ústavných činiteľov. To trvá od roku 2011 a nijaká vláda nie je odvtedy tak málo sociálna, aby tento propagandistický nezmysel zrušila. Druhé dejstvo prinieslo náznak drámy. V parlamente nastala nevídaná koalično-opozičná zhoda na tom, že platy treba rozmraziť. Do tohto odboja sa zaradilo aj 26 poslancov za Smer-SD, z nich najvtipnejší je už tradične autentický marxista Ľuboš Blaha so svojou piruetou. Nuž ale, chlapci a dievčatá ani nestihli poriadne vytiahnuť mrazničku z elektriny a rozhorčený Fico im z Abidžanu cez fejsbúk odkázal, že hody v žiadnom prípade nebudú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite