Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Porážka generála Mladiča

.andrej Bán .slovensko .tvár týždňa

Ten obraz z Haagu hovorí sám za seba. Pochudnutý 74-ročný generál Ratko Mladič si nedokázal ani vypočuť rozsudok.

Porážka generála Mladiča PETER DEJONG/POOL/AP/SITA

v ostro sledovanej súdnej sieni Medzinárodného tribunálu pre zločiny v bývalej Juhoslávii (ICTY) sa najprv zdalo, že to ustojí. Spočiatku sústredene počúval, na znak súhlasu, ale aj nesúhlasu iba jemne kýval hlavou. Po návrate z toalety, kde bol akosi príliš dlho, však dôstojnosť načisto stratil. Najprv tvrdil, že pojednávanie treba prerušiť pre jeho vysoký tlak, potom ho museli vyviezť, pretože začal kričať. Isto, vždy si môžeme povedať, že nebol obscénny ako jeho druh, bývalý vodca srbských radikálov Vojislav Šešelj, ktorý začal svojho času na sudcov v Haagu vykrikovať, že mu môžu vy... veď viete čo. To je ale slabá útecha. Tieto úvodné obrazy nie sú iba metaforou rozdielov medzi tým, čo zvykneme zjednodušene nazývať „balkánska mentalita“ a jej civilizovanejšou podobou na západe Európy. Hrubosť a vulgárnosť sa, našťastie, vytrácajú aj z toho kúta kontinentu. Dôkazom je pokojná a rozumná reakcia srbského prezidenta Aleksandra Vučiča na doživotný trest pre Mladiča: „Všetci sme vedeli, že to takto dopadne, musíme sa teraz pozerať do budúcnosti,“ 

Pri otázke, kto je Mladič, muž s kedysi okrúhlou tvárou v povestnej brigadírke, sa treba vrátiť k jeho rodinnej dráme. Jeho dcéra v roku 1994 spáchala samovraždu, čo ho zrejme natrvalo poznamenalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite