Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

K spoločnej európskej obrane je ďaleko

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Opicu môžete navliecť do obleku, ale aj tak to bude opica, vraví údajne pakistanské príslovie. Ak si nedáme pozor, presne taká bude Jednotná stála štruktúrovaná spolupráca v oblasti obrany (PESCO).

K spoločnej európskej obrane je ďaleko ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

na PESCO sa minulý týždeň dohodlo 23 krajín EÚ – ale nebude to len nová fasáda, zakrývajúca nemohúcnosť nášho kontinentu čeliť vonkajším hrozbám?

Prínosom PESCO je, že poskytuje záväznú platformu pre krajiny, ktoré chcú odstraňovať duplicitu vo svojom zbrojení a budovať spoločné kapacity. Myšlienka vychádza z Lisabonskej zmluvy, desaťročie však ležala v zásuvke pre nezhody medzi jej francúzskym a nemeckým ponímaním. Kým Francúzi chceli mechanizmus, ktorý by dovolil zainteresovaným krajinám vytvárať účinné bojové kapacity, na ktorých by sa nemuseli zúčastňovať všetky krajiny, Nemci presadzovali „inkluzívnu“ formu spolupráce, ktorá by znamenala politiku najmenšieho spoločného menovateľa.

Výsledok je kompromisom, ktorý má bližšie k francúzskej vízii. V ére rastúcej ruskej agresivity a Trumpa musí Európa brať svoju bezpečnosť vážnejšie. Ani jedna európska krajina nebude samostatne svetovou veľmocou na úrovni Spojených štátov. EÚ ako celok však ňou byť môže. Užšia spolupráca v obranných otázkach je navyše populárna medzi európskou verejnosťou, dokonca i v krajinách, ktoré sa inak k európskej integrácii stavajú skepticky: spoločnú obrannú politiku na európskej úrovni podporuje 79 percent Poliakov a 67 percent Britov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite