Denník N

Maďarič oznámil, že ponúkol abdikáciu vo vedení Smeru, strana potom informovala, že tak urobili viacerí

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 19:02 – Minister kultúry povedal, že nevie, či ešte dokáže byť platným členom vedenia strany.

Minister kultúry Marek Maďarič na dnešnom rokovaní vedenia strany ponúkol svoju abdikáciu na post podpredsedu strany.

„Vedenie strany, za účasti predsedu, sa zaoberalo aj situáciou po župných voľbách. Túto tému neuzavrelo a bude v nej pokračovať na najbližšom stretnutí. Na vedení som prezentoval svoj pohľad na voľby, ako aj názor na potrebu zmien na viacerých úrovniach strany,“ napísal v stanovisku Maďarič.

„Nehovoril som o menách, okrem vlastného, keďže som ponúkol možnosť svojej abdikácie na funkciu podpredsedu strany. Túto abdikáciu som ničím nepodmieňoval a vzťahuje sa najmä na môj pocit, či dokážem byť ešte dostatočne platným členom vedenia,“ vyhlásil minister kultúry.

Nespresnil, či bola táto abdikácia prijatá.

Vraj všetci podpredsedovia

Smer viac než hodinu po Maďaričovom vyhlásení v tlačovej správe oznámil, že svoju funkciu ponúkli pred decembrovým snemom všetci podpredsedovia. „Robert Fico si váži ich krok a zároveň vyjadruje plnú dôveru všetkým podpredsedom strany, s ktorými má záujem na ďalšej spolupráci,“ pokračuje oznámenie.

Na otázky o čom vedenie rokovalo a ani na vyhlásenie Maďariča strana nereagovala.

Je možné, že funkciu najprv ponúkol Maďarič a ostatní podpredsedovia sa až dodatočne pridali.

V Smere hovoria, že ponúknutie podpredsedníckych kresiel môže byť signál regionálnym štruktúram strany, že za výsledok vo voľbách je zodpovedné aj jej vedenie. Debata o tom, čo má strana robiť po župných voľbách, bude pokračovať a stále nie je jasné, kto ponesie za výrazné oslabenie strany v župných voľbách osobnú zodpovednosť.

Denník N oslovil predsedu Roberta Fica aj ďalších podpredsedov. Jeden z nich, minister hospodárstva Peter Žiga cez hovorcu odkázal, že to v tejto chvíli nebude komentovať.  “Je to vnútrostranícka diskusia, ktorá sa ešte neskončila, a preto ju nebudem komentovať,” povedal.

Maďaričov krok nechcel komentovať ani predseda poslaneckého klubu a šéf bratislavského kraja Martin Glváč. Odpísal len, že je na pracovnej ceste v Moskve, takže o tomto rozhodnutí nemá informácie.

V najužšom vedení strany sú okrem predsedu Fica šiesti podpredsedovia Robert Kaliňák, Peter Kažimír, Peter Pellegrini, Peter Žiga, Juraj Blanár a Marek Maďarič a generálny manažér strany Ján Richter.

Maďarič sa už raz postu podpredsedu vzdal – v roku 2014 po neúspešných prezidentských voľbách, v ktorých Fica porazil Andrej Kiska. Maďarič bol vtedy šéfom kampane. Po dvoch týždňoch ho do funkcie zvolili opäť.

O zmenách hovoril aj Pellegrini

Maďarič už dávnejšie vyjadril názor, že by mal z funkcie odísť minister vnútra Robert Kaliňák. O personálnych zmenách hovoril aj podpredseda strany Peter Pellegrini.

V nedeľu po voľbách Maďarič ako prvý hovoril o personálnych zmenách v strane. „Ako občan som rád, že ľudia v župných voľbách zastavili ďalšie posilňovanie extrémistických politických síl. Je to veľmi dôležitý výsledok a pozitívny signál o Slovensku do vnútra našej spoločnosti aj smerom do zahraničia.

Ako predstaviteľ najsilnejšej vládnej strany musím konštatovať, že Smer tým, že stratil štyroch županov a v jednej župe dokonca ani nemal svojho kandidáta, utrpel prehru,“ povedal ešte pred týždňom Maďarič.

„Zároveň si myslím, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov našich kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne,“ dodal.

Fico popieral debakel

Premiér a predseda Smeru Robert Fico komentoval voľby až po piatich dňoch. Urobil tak na úrade vlády s grafom, ktorý ukazoval, ktorá strana získala koľko poslancov. Smer získal 89, druhé najsilnejšie bolo KDH so 46 poslancami.

Fico povedal, že odmieta, že by išlo o fiasko alebo debakel. Zároveň hovoril, že všetci podpredsedovia strán, vrátane Kaliňáka, majú jeho dôveru a dúfa, že aj on má ich.

Maďaričov výrok z nedele nechcel Fico komentovať. „Ak si myslíte, že budem komentovať vyjadrenia môjho podpredsedu, ste na veľkom omyle. Zavolajte si Mareka Maďariča, nech vám to vysvetľuje. Od nás nikto neodchádza, nerozpadávame sa a odmietam tieto smiešne útoky, ktoré sa valia zo všetkých strán,“ tvrdil Fico v rozhlase.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marek Maďarič

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie