Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

17. november 2017

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

November 1989 sa skončil v deň, keď vzniklo Mečiarovo HZDS. To poprelo všetko, čo súviselo s novembrovým étosom. Od toho dňa už nikto nemôže povedať, že nevedel, kto je Mečiar.

17. november 2017 ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

so vznikom HZDS sa skončilo priateľstvo ľudí novembra 1989, pravdu nahradila „lož ako pracovná metóda“,  ľudskú žičlivosť sociálna závisť, rodiacu sa liberálnu demokraciu autokratický novotvar HZDS. Vtedy sa zrodila idea štátu ako koristi a myšlienka privatizovať do rúk „čestných podnikateľov mečiarovcov“. Smerovanie do civilizovanej Európy ukončila veta: „Ak nás nebudú chcieť na Západe, obrátime sa na Východ“.  

Mečiar Slovensko znásilnil. Spôsobil mu traumatický šok, z ktorého sa dodnes nespamätalo. On síce odišiel, odobral sa tam, kde patrí – medzi Rostasových konšpirátorov – ale znásilnené Slovensko, z ktorého znie ako trvalé echo ME TOO, po ňom ostalo. Dnes sa už k Mečiarovi nikto nehlási, ale listina zakladateľov a podporovateľov HZDS je dlhá. 

Nikdy som si nemyslel, že za znásilnenie Slovenska sa ospravedlní Mečiar, jeho verní a nohsledi. Očakával som však, že sa ospravedlnia ľudia Novembra, ktorí odišli s Mečiarom a po čase odišli od Mečiara. Neurobili to, a už to od nich ani neočakávam. Lenže bez ich pocitu zahanbenia ostáva Slovensko znásilnené a potupené.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite