Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Župné voľby: Noc plná prekvapení

.andrej Bán .filip Olšovský .michal Magušin .anton Vydra .slovensko

Vyzeralo to tak, že tieto voľby budú – až na Banskobystrický kraj – v skutočnosti nudou.

Župné voľby: Noc plná prekvapení Andrej Bán 4. november 2017, Banská Bystrica: Ján Lunter so svojím synom Ondrejom, ktorý viedol otcovu úspešnú kampaň.

a že budú vlastne iba referendom o Mariánovi Kotlebovi a o tom, či slovenský volič pochopil, že voliť ľudí s fašistickým či neofaštistickým presvedčením nie je dobrým riešením nespokojnosti s demokratickým režimom.

Voľby v Banskobystrickom kraji ukázali, že voliči síce neodsunuli Kotlebu do pozície celkom nepodstatného politika, ale už mu nedopriali víťazstvo. Táto jedna dobrá správa, že Kotleba už nie je županom, by možno aj stačila, lenže ono sa ukázalo, že tých dobrých správ priniesli voľby viac.

Napríklad to, že v Nitre nebude županom Milan Uhrík, Kotlebov blízky človek.

Tvrdiť, že porážka niektorých silných kandidátov Smeru znamená začiatok konca Ficovej strany, to by však bolo asi prisilné. Tieto „medzivoľby“ môžu byť aj akýmsi trucpodnikom voličov, ktorí chcú Smer a vládnucu koalíciu trochu vytrestať, aby si neboli až takí istí svojím postavením. Niektorí župani podporovaní či dosadení Smerom mohli skončiť aj preto, že na svojom poste boli pridlho a voličov už nemali čím prekvapiť. Ale hoci vezmeme všetky tieto fakty do úvahy, aj tak možno skonštatovať, že opozičné strany slávili úspech, dokonca niekde veľmi prekvapivý a neočakávaný. 

O jednoznačnom víťazstve Richarda Rašiho v Košiciach takmer nebolo pochýb, akoby už išlo len o to, akým šokujúcim číslom to vyhrá. Meno košického pravicového kandidáta Rasťa Trnku bolo pre zvyšok Slovenska totálne neznáme. Jeho kandidátka vyzerala ako príjemný úlet mladého muža, a napokon bol veľkým prekvapením. Zrejme aj pre seba samého. Meno Milana Majerského bolo síce známejšie, ale popri osvedčenom smeráckom Chudíkovi tiež nepôsobil ako perspektívny kandidát. Jeho úspech môže byť veľkým povzbudením pre KDH, ktoré už bolo takmer na hrobárovej lopate. Kandidátka Erika Jurinová má povesť introvertnej slušnej a veľmi rodinne založenej ženy, ktorá práve pre tieto vlastnosti vraj nemá veľkú šancu uspieť – ale zrazu máme ženu županku! A Matovičovo hnutie je jedným z víťazom týchto volieb, dvaja zo zakladateľov tejto ministraničky sú županmi! Opojený Igor Matovič v nedeľu nad ránom vyhlásil, že voliči týmito voľbami začali revolúciu. Revolúcie nám netreba, stačí postupná zmena. A tú sme videli vo väčšine krajov.

„Matovičovo hnutie OĽaNO je jedným z víťazov volieb, má dvoch županov.“

Boli sme sa v sobotu v noci pozrieť v niektorých krajoch, kde sme čakali napínavejší súboj.

bystrica – Kotleba skončil

Krátko pred voľbami sa šírilo po Slovensku viacero jóboviek, ktoré naznačovali, že Kotleba opäť zvíťazí. Hovorilo sa, že premiér Fico mal hovoriť pred veľvyslancami, že by si stavil na víťazstvo Kotlebu. Iné „jóbovky“ napovedali zistenia z terénu, že Kotleba má stále veľkú až mohutnú podporu. A idiotské dvojtýždňové moratórium na zverejňovanie prieskumov tiež napĺňalo skepsou. Pretože Kotleba a jeho fejsbúkoví štváči sú majstri finálnej rovinky.

Všetko je napokon inak. Prvé jasné známky vysokej účasti, ktorá znamenala body pre Luntera, sme zaznamenali v Základnej škole na Golianovej ulici v Banskej Bystrici. „Účasť je okolo päťdesiat percent,“ oznámila nám zapisovateľka šokujúcu zvesť okolo piatej. S pribúdajúcim časom to bolo zrejmejšie. Stredné Slovensko (pardon, Banskobystrická župa) hlasovalo nohami a poslalo (pardon, vyhnalo) Kotlebu z úradu. A to nečakane masívne.

Okolo deviatej večer sa do neveľkého penziónu na Dolnej ulici v centre mesta schádzali prví hostia – dole novinári, hore sympatizanti a podporovatelia Luntera. Dole asi dvadsať, hore viac ako sto ľudí. Dole okrem toho bola svadba, dídžej vyhrával odrhovačky Michala Davida. „Ešte dve vodky,“ oslovili čašníka tri dievčiny, jediné, ktoré nesúviseli s voľbami. Učiteľka tunajšej cirkevnej školy vraví: „Vyzerá to dobre, ale obávam sa, že Lunterovi odoberie hlasy Igor Kašper. Jeden môj známy nabral do dodávky deväť ľudí, aby sem prišli z Bratislavy odvoliť. Klobúk dole pred takým odhodlaním.“

Fašistami zničená obec Kremnička hlási 65-percentnú účasť. Riaditeľka gymnázia v Tisovci posiela takúto správu: „V našom okrsku je dobrá účasť. Len nie som si istá, pre koho dobrá.“ Podnikateľ zo zapadnutej dedinky Drienovo na Krupinských lazoch hlási, že netuší, ako to dopadne, pretože celý deň oral záhradu. Mierne obavy pretrvávajú, keď pri vchode do penziónu syn kandidáta Ondrej Lunter povie reportérovi týždňa: „Na maďarskom juhu župy, kde sú naši voliči, je nižšia účasť, na severe župy vyššia.“ Čo to znamená? Nálada sa potáca z extrému do extrému, skepsu strieda radosť. Šéf Lunterovej kampane Peter Hajdin z agentúry Komplot prichádza s tým, že jedna malá obec (nevie presne ktorá) hlási až 60-percentnú účasť. To tu ešte nebolo. Mobilizácia bola skutočne masívna. Ale v čí prospech? To ešte nevieme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite