Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rybníček stranu nezaloží. Nemá peniaze

.eugen Korda .michal Magušin .slovensko

V marci 2016 prišiel s ideou decentralizácie moci z Bratislavy do regiónov a predstavil plán založiť stranu TOSKA. Richard Rybníček tvrdí, že nedokázal zohnať čisté peniaze.

Rybníček stranu nezaloží. Nemá peniaze Ľudovít Vaniher/SITA 16. október 2016: Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček počas tlačovej besedy, na ktorej oznámil vznik novej strany s názvom TOSKA.

tOSKA nevznikne. Prečo?

Slováci nie sú pripravení financovať politickú stranu systémom fundraisingu. Nie sú na to zvyknutí a neveria tomu. A kým by sa vám do nejakého času na stranu aj vyskladali a mali by ste peniaze na kampaň, potrebujete financovať bežný chod strany. Nie však hocijakej strany, ale zmysluplnej, nie štvorčlennej. Som konzervatívny človek a hovoril som o reálnej strane s kanceláriami, štruktúrami, so zastúpením v regiónoch. To musíte financovať, nie je to len dobrovoľnícka činnosť.

 

keď sme tu u vás na mestskom úrade sedeli v marci 2016, uprostred nášho rozhovoru sme sa pýtali na váš názor na povolebné rozloženie síl, a vy ste začali hovoriť o tom, že Slovensko potrebuje veľkú zmenu. Predstavili ste ideu decentralizácie: viac moci do regiónov, redukcia ministerstiev, dvojkomorový parlament, nový volebný systém. V októbri 2016 ste na tlačovej konferencii predstavili vízie a názov strany TOSKA. Odvtedy o vás nebolo počuť. Čo sa dialo?

Vôbec som neustúpil z myšlienok decentralizácie. Je to stále jediná cesta na systémovú zmenu tejto krajiny k lepšiemu a na zbavenie sa korupcie a klientelizmu. Filozofiu som nezmenil,  konkrétny spôsob decentralizácie som diskutoval s mnohými ľuďmi a konkrétna predstava sa tvarovala.

Zmenilo sa to, že som po rozhovoroch s ľuďmi a po dlhej práci mimo pozornosti médií zistil, že od ľudí nie som schopný vyzbierať také množstvo peňazí, aby som v pokoji, bez toho, aby sme mali existenčné problémy, mohol stranu riadiť a rozvíjať. Bez peňazí sa skutočnú stranu založiť nedá, je to nemožné. Sám si to zaplatiť nemôžem, nie som bohatý, aby som dal milión eur na založenie strany. Ešte sa môžete spojiť s niekým mocným, kto peniaze má, ale to je presne tá konštrukcia, ktorá je od začiatku do konca odsúdená na zánik. 

Ľudia majú totiž v hlavách, že ste závislí od tých, ktorí vás financujú, tí píšu noty. Zároveň nebuďme naivní, kto vám dáva peniaze, bude naozaj niečo od vás chcieť. Otvorene poviem, že bez totálnej finančnej nezávislosti od mocných skupín stranu dnes založiť nemôžete. Len dve a možno tri strany v tejto chvíli môžu byť nezávislé od súčasného politického a finančného establišmentu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite