Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dá sa to ešte zachrániť?

.marína Gálisová .slovensko

Niet pochýb, že keby sa Katalánsko odtrhlo od Španielska, nastal by vážny problém. Pre Španielsko samo, pre Európu ako kontinent, pre Európsku úniu ako politický subjekt. Aj pre svet, lebo geopolitická rovnováha už dávno nebola taká krehká.

Dá sa to ešte zachrániť? JOAN VALLS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA 3. október 2017 Barcelona, Španielsko: Katalánci na protest proti zásahu španielskej polície počas referenda 1. októbra 2017 zorganizovali generálny štrajk.

niekto pripomenie, že Česko a Slovensko sa dokázali rozlúčiť priateľsky, a najmä bez geopolitických otrasov. To je pravda. Aj keď bol rozklad federácie pre mnohých ľudí bolestný, ekonomicky nevýhodný a ešte veľa rokov po ňom sa obidve krajiny borili s politickými problémami, vážnejšie nenarušil geopolitický balans. Slovensko si napokon, s obeťami, vybojovalo svoju cestu do západných štruktúr, Česko tam vstúpilo tak akosi prirodzene, i keď vnútropoliticky sa v týchto dňoch nemá veľmi čím chváliť. Toto všetko sú fakty a dá sa z nich dospieť k záveru, že priateľské rozpady štátov sú možné, relatívne zvládnuteľné a svet sa pre ne nezrúti do chaosu. Vyplýva však z toho, že odtrhnutie Katalánska by svet nepriaznivo nepoznačilo? Nie. Oproti obdobiu, keď sa rozpadlo Československo, je tu jeden kľúčový rozdiel.

Ten rozdiel predstavuje Rusko. Keď sa rozpadalo Československo, ruské imperiálne ambície boli, takpovediac, na ľade. Medveď hibernoval. Rusko dočasne akoby stratilo chuť pohlcovať nové teritóriá. Riešilo si vlastné ťažkosti, smerom von bolo oslabené a svet prepadol ilúzii, že už nikdy nebude nebezpečné.

Keby takýto rozpad krajiny v strednej Európe prebiehal dnes, pod nosom mocensky prebudeného Ruska, určite by do tohto procesu zasiahlo a pokúsilo sa ho nasmerovať tak, aby prospel jeho ambíciám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite