Denník N

Klus sa vzdáva a podporí Luntera, ostatní kandidáti nechcú zverejniť svoje prieskumy

Martin Klus oznamuje, že podporí Jána Luntera. Foto N – Daniel Vražda
Martin Klus oznamuje, že podporí Jána Luntera. Foto N – Daniel Vražda

Poslanec SaS a kandidát pravicových strán Martin Klus napokon nejde do volieb banskobystrického župana a podporí Jána Luntera, najsilnejšieho kandidáta podľa prieskumu agentúry Focus.

Martin Klus vyhodnotil svoje možnosti v blížiacich sa župných voľbách. Na základe výsledkov dvoch prieskumov sa rozhodol, že nebude kandidovať.

Klus dnes na tlačovke s Jánom Lunterom oznámil, že ho vo voľbách podporí. Poslanec SaS Klus mal podporu pravicových strán SaS, OĽaNO, KDH, Nova a OKS.

V súboji o župana Banskobystrického samosprávneho kraja zostáva ešte pätnásť kandidátov.

Mičev rozmýšľa

Ďalší zo silných kandidátov, Stanislav Mičev, sa ešte nerozhodol, výsledky oznámi vo štvrtok.

Politický marketér Rado Choleva, ktorý robí na kampani Stanislava Mičeva, nerozumie, prečo Mičev „otáľa“ s odstúpením v prospech Jána Luntera.

„Po minulotýždňovom prieskume Focusu, plus tohtotýždňových prieskumoch agentúr AKO a Median je definitívne jasné, že Kotlebovi sa musí postaviť pán Lunter,“ napísal Choleva na Facebooku. „Martin Klus to dnes pochopil a zachoval sa zodpovedne. Na to isté som nahováral niekoľko dní aj Stana Mičeva, ale rozhodnutie musí urobiť on sám. Nerozumiem, prečo s tým otáľa, ale pevne verím, že ho do niekoľkých dní urobí tiež. A Kotleba bude porazený.“

O Klusovom rozhodnutí píšu aj TASRAktuality, podľa tých tak rozhodli v SaS.

Výsledky prieskumov nezverejnia

Keď Ján Lunter oznámil na konci septembra, že pôjde do súboja s Marianom Kotlebom a už sa definitívne nevzdá, argumentoval prieskumom agentúry Focus, ktorý si objednal. Lunter v ňom mal 30 percent, Kotleba 22 a ďalší zo silných kandidátov, Klus a Mičev, 14 a 10 percent, tesne nad desať mal aj Martin Juhaniak.

Mičev a Klus vtedy nekomentovali výsledky agentúry Focus, čakali na výsledky vlastných prieskumov od agentúr AKO a Median.

Výsledky týchto prieskumov Klus a Mičev prekvapivo nezverejnia. Podľa informácií Denníka N sa na zverejnení nedohodli v skupine piatich kandidátov, ktorí podpísali memorandum o spoločnom postupe. Jeden z kandidátov si to neželal.

Klusovo rozhodnutie odstúpiť z volieb však naznačuje, že prieskumy dali minimálne podobnú odpoveď ako Lunterov Focus.

Poslanec SaS povedal, že prieskumy zhruba kopírovali výsledky agentúry Focus. Dodal, že Lunter v nich neprekročil 30-percentnú hranicu. Rozdiel medzi ním a súčasným šéfom kraja Marianom Kotlebom tiež nebol až taký veľký ako v prípade Focusu.

Klus: Nie som si istý, či to je podpora strán za mnou

Martin Klus splnil sľub, ktorý dal na začiatku kampane. Od konca marca, keď ohlásil kandidatúru, tvrdil, že ak záverečné prieskumy vygenerujú silnejšieho demokratického kandidáta, ako je on, odstúpi, a tak v utorok urobil v prospech Jána Luntera.

„Toto rozhodnutie nebolo pre mňa jednoduché, ale prieskumy nám jednoznačne ukázali, že riziko víťazstva úradujúceho župana je obrovské,“ ospravedlnil sa svojim voličom.

Klus zároveň vyzval všetkých, aby 4. novembra išli voliť, aby sa nezopakovala história z roku 2013, keď vyhral Kotleba. „Môj hlas dostane najsilnejší demokratický kandidát. Dovtedy je mojou úlohou presvedčiť čo najviac ľudí, aby išli voliť, a podporovať kandidátov na poslancov našej koalície,“ dodal.

Kandidát SaS konzultoval rozhodnutie aj so stranami, ktoré ho podporovali (OĽaNO, Nova, KDH a OKS) a jednoznačne ho podporili. „Nie som si však istý, či môžem hovoriť aj o priamej podpore,“ konštatoval.

Lunter ocenil Klusovu podporu a zdôraznil, že bola bezpodmienečná. Rovnako ako Klus prízvukoval, že víťazstvo vo voľbách vôbec nie je jasné a treba preto ešte veľa urobiť.

Vizuály Jána Luntera a Martina Klusa na oznámení, že Klus podporí Luntera. Foto N – Daniel Vražda

Lunterov náskok nie je jasné víťazstvo, môže to byť inak

Na výsledky prieskumov, ktoré favorizujú zatiaľ vo voľbách Luntera, by sa mali voliči pozerať veľmi opatrne z mnohých dôvodov. Nie preto, že sa agentúry mýlia, ale preto, že to sú relatívne čísla.

Martin Slosiarik z agentúry Focus upozornil na to, že po ich poslednom prieskume sa v médiách objavili titulky, že Lunter jednoznačne vedie pred Kotlebom. Presnejšie by bolo, že „jednoznačne vedie v priemere“. Ak totiž pracujeme s intervalom spoľahlivosti, ktorý Focus uviedol na svojej stránke, rozdiel môže byť minimálny.

Lunterov interval spoľahlivosti je v poslednom prieskume Focusu od 27,2 do 34,6 percenta a Kotlebov 18,9 až 25,6 percenta. Interval spoľahlivosti znamená, že s 95-percentnou pravdepodobnosťou vieme povedať o priemere celej populácie, že sa zmestí do tohto intervalu.

Ak zoberieme najnižšiu Lunterovu a najvyššiu Kotlebovu nameranú hodnotu, tak rozdiel môže byť len 1,6 percenta.

Prvým dôvodom na opatrnosť je jednokolová voľba a ešte stále šestnásť kandidátov, ktorí môžu rozriediť volebné zisky najmä demokratickým kandidátom. Ak sa aj niektorí z kandidátov vzdajú, nemusia sa ich voliči automaticky preliať napríklad k Lunterovi.

Druhým dôvodom je reálna možnosť, že Kotlebovi voliči neodpovedajú anketárom, alebo odpovedajú inak, ako budú reálne voliť, čo môže viesť ku klamlivému uspokojeniu voličov Luntera a ostatných demokratických kandidátov.

Tretím je reálna volebná účasť. Niektoré prieskumy pracujú so 60- až 80-percentnou účasťou, ale optimistický výhľad je okolo 30 percent. Nižšia volebná účasť môže pohnúť s číslami. Posun závisí od toho, ako sa podarí kandidátom mobilizovať svojich voličov.

SaS a Lunter

SaS v poslednom období formulovala výhrady voči Lunterovmu postupu pred voľbami. Najprv, že sa nepripojil k memorandu, ktoré podpísali Mičev s Klusom, potom za to, že prijal podporu Smeru. Podpredseda SaS napísal, že Lunter by sa mal vzdať toxickej podpory Smeru a Mosta. Nakoniec Luntera podporili.

Lunter kandiduje ako nezávislý s podporou Smeru, Mosta-Híd, vznikajúceho Progresívneho Slovenska a viacerých menších strán.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie