Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Kiska

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Keď sa rozhodovalo o dnešnom slovenskom prezidentovi, bol som po skúsenosti s predchádzajúcimi prezidentmi skeptický.

Andrej Kiska ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

ivan Gašparovič a Rudolf Schuster boli prezidentmi z naftalínu minulého režimu a Michal Kováč musel prejsť mečiarovskou brutalitou, kým sa stal z pomocníka na Mečiarovej ceste k moci demokratickým prezidentom. 

Rozhodnutie voliť Andreja Kisku bolo riskantné. Politicky sa vynoril odnikiaľ, a s ľuďmi odnikiaľ som mal po roku 1989 svoje skúsenosti. Spolu s priateľmi sme sa však rozhodli, verejne sme ho podporili a neoľutovali sme. Andrej Kiska sa stal výnimkou, potvrdzujúcou pravidlo.

Myslím, že mnohí ho volili, lebo cítili jeho citlivosť voči ľuďom. Po roku 1989 som očakával, že pre tých, čo prídu k majetku, bude vnútornou potrebou vrátiť spoločnosti, čo od nej dostali – lebo majetok po roku 1989 bol svojím spôsobom dar. Mýlil som sa. Nevrátili nič, radšej hrali vodné pólo na Štrbskom plese. Deväťdesiate roky boli kondotiérskym časom sebcov a oni to pochopili tak, že treba dobyť, koľko a čo sa dá bez ohľadu na to, koľkých a ako dobijú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite