Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rocket Man

.marína Gálisová .slovensko .fototéma

Nie je celkom jednoduché rozhodnúť sa, či lídrovi Severnej Kórey preskakuje, alebo či len pokračuje v tradičnej snahe svojho rodu: udržať sa pri moci – a pri živote. Je to šialenec alebo stratég?

Rocket Man AHN YOUNG-JOON/AP PHOTO/SITA

na začiatok je dobré vyjasniť si pojmy a dojmy. Rocket Man, ako ho vo Valnom zhromaždení nazval Donald Trump, predovšetkým nie je žiadny predstaviteľ pevnej politickej ideológie. Komunista? Stalinista? Nič také. Je to hlavne monarcha, dedičný vládca pochádzajúci z rodovej línie Kimovcov, ktorá od roku 1953 drží v železnom zovretí Severnú Kóreu. Ešte aj sobáš dohodol tomuto najmladšiemu Kimovi jeho otec zanedlho po tom, čo ho postihla mozgová mŕtvica a s ňou prišli aj obavy o osud ríše. Kim Čong-un bol vtedy ešte mladý a na svadbu aj vládu dosť nepripravený, ale postavili ho pred jedno aj pred druhé a dnes vládne a má manželku a najmenej jedno dieťa. Podľa juhokórejských zdrojov z tajných služieb je tých panovníkových detí aj viac, ale oficiálne sa priznáva len dcéra. Isté však je, že jednému zo svojich potomkov chce Kim Čong-un raz odovzdať vládu, tak ako ju dostal on.

Po druhé, pre Kim Čong-una je ideológia až na poslednom mieste, aj keď na prvý pohľad to tak nevyzerá. Severná Kórea ani nie je v prvom rade komunistická, hoci je jednoduché ju tak nazývať. Je to diktatúra, stavovská spoločnosť na čele s panovníkom. Pre Kima je dôležité, aby ľud uctieval jeho a jeho rod.

„Tento monarcha kráča po tenkom ľade a vie o tom.“

Aby to dosiahol, pokojne sa vzdiali aj od ideálov komunizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite