Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anjel s diablom v duši

.andrej Bán .slovensko .tvár týždňa

Kontroverzný príbeh mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij, ktorá prehliada, či možno až schvaľuje armádne čistky proti moslimskej menšine Rohingov, ukazuje, že aj ľudskoprávne ikony Západu môžu poblednúť.

Anjel s diablom v duši IPON-BONESS/PROFIMEDIA

správa sa hrdina za každých okolností hrdinsky a darebák podlo? Samozrejme nie, takto schematicky to, žiaľ, nefunguje. Na úvodnú otázku presvedčivo odpovedali najmä americkí sociálni psychológovia (Zimbardo, Milgram, Ash a iní), keď poukázali na to, že človek sa správa situačne, pod silným vplyvom okolia, skupiny, kmeňa. Často v súlade s tzv. vrodeným morálnym kompasom, ale často v rozpore s ním.

Bývalá britská kolónia Barma (dnes Mjanmarsko) je po všetkých stránkach komplikovaný štát. Asi piati zo šiestich Barmčanov sú buddhisti a ak má nejaké náboženstvo povesť niečoho neagresívneho, je to práve na „konzumnom Západe“ taký populárny buddhizmus. Mníšske habity, extrémna skromnosť a ohľaduplnosť voči všetkému živému, filozofovanie o utrpení a jeho príčinách... a čo politická realita? Tá je, pochopiteľne, na hony vzdialená od meditácií v tieni stromu či v prítmí kláštora.

Najnovšie desivé správy OSN a Amnesty International  hovoria o tom, že do susedného Bangladéša ušlo z Mjanmarska už viac ako 410-tisíc Rohingov. Donedávna vládnuca vojenská junta ich vyháňa z domovov a vraždí ich z pomsty za to, že prenasledovaní moslimovia podnikli predtým útoky na armádne ciele.  Líderka krajiny a nositeľka Nobelovej ceny za mier z roku 1991  (rok predtým dostala Sacharovovu cenu) Su Ťij dlhé mesiace mlčala a až minulý týždeň prvýkrát verejne povedala: „Budeme stíhať všetkých, ktorí konajú v rozpore so zákonmi našej krajiny a porušujú ľudské práva, bez ohľadu na ich vieru, rasu či politickú príslušnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite