Denník N

Kiska prijal Kažimíra, hovoril o úniku daňových údajov, pripomenul mu aj Matoviča

Andrej Kiska a Peter Kažimiír. Foto – Prezidentský palác
Andrej Kiska a Peter Kažimiír. Foto – Prezidentský palác

Prezident prijal ministra financií pre únik daňových údajov o jeho firme.

Prezident Andrej Kiska prijal v pondelok ráno ministra financií Petra Kažimíra. O stretnutí ani jeden z nich dopredu neinformovali. Kiska chcel od Kažimíra vysvetlenie, či sme alebo nie sme mafiánsky štát.

„Minister prezidenta informoval o doterajších krokoch finančnej správy. Andrej Kiska privítal, že štátne orgány si plnia svoje povinnosti a venujú prípadu potrebnú pozornosť. Upozornil, že nejde o prvé zneužitie údajov o daňovníkoch na Slovensku — vlani sa únik chránených informácií týkal napríklad poslanca Igora Matoviča, a preto je nevyhnutné dôsledné došetrenie takýchto prípadov,“ napísal v stanovisku Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Prezident si spomenul na Matoviča potom, čo ho na to upozornila Veronika Remišová (OĽaNO).

„To, čo sa deje s únikom dokumentov na diskreditáciu politických oponentov je rozvrat základov štátu. Len ma mrzí, že pán prezident sa takto razantne neozval proti týmto praktikám, keď sa diali iným politikom, napríklad Igorovi Matovičovi. Vtedy ich dokonca nevyťahovali médiá, ale samotný premiér,“ napísala Remišová v piatok na Facebook.

Kažimír vyhlásil, že cez víkend identifikovali na základe údajov z informačného systému finančnej správy úzky okruh ľudí, ktorí prišli do kontaktu s dokumentami, ktoré sa týkajú Kiskovej firmy. Povedal, že o tom informoval aj prezidenta.

„Zistenia postúpime orgánom činným v trestnom konaní, aby tie vyšetrili kto informácie anonymne zverejnil. Vďaka IS FS vieme mená ľudí, dátumy a presné časy, kedy s dokumentami prišli do kontaktu. Samozrejme je otázkou ďalšieho vyšetrovania, či k týmto informáciám mali prístup z titulu vykonávaných služobných úkonov,“ vyhlásil Kažimír.

„Stále platí, že s predmetnými dokumentami prišli do kontaktu okrem finančnej správy aj iné subjekty, či už išlo o kontrolovanú firmu, a iné príslušné štátne inštitúcie a orgány.“

Kažimír povedal, že s prezidentom sa zhodli, že „okolnosti tohto a podobných prípadov, ktoré vždy vyvolávajú mediálny záujem, nesmú mať dopad na odhodlanie pracovníkov Finančnej správy zodpovedne si plniť svoje povinnosti – vrátane daňových kontrol ústavných činiteľov“. Finančná správa musí podľa Kažimíra zostať nezávislá a jej pracovníci „majú a musia mať voľné ruky pre svoju prácu“.

Ešte cez víkend policajný prezident Tibor Gašpar vyhlásil, že podľa neho údaje o Kiskovi unikli z finančnej správy, ale dal trestné oznámenie na inšpekciu, aby preverila aj to, či to nebolo z polície.

„V týchto dňoch sa rozhoduje, či Slovensko je alebo nie je mafiánskym štátom. Je neprijateľné, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našej krajiny, proti politikom. Ak je možné, že je takýmto spôsobom napadnutá hlava štátu, žiaden človek si na Slovensku nemôže byť istý, že takéto mafiánske praktiky vydierania nebudú použité proti nemu,“ povedal Kiska vo štvrtok.

Od Kažimíra chcel aj to, aby mu povedal, aké dôsledky z toho vyvodí.  „Túto situáciu považujem za veľmi vážnu a o mojich ďalších krokoch budem priebežne informovať,“ tvrdil Kiska.

„V tejto chvíli môžem povedať,  že ho budem informovať, kto všetko s týmito dokumentami prišiel do kontaktu v rámci finančnej správy, ako aj mimo finančnej správy a to v rozsahu informácií, ktoré je možné získať počas predĺženého víkendu. Zatiaľ nie je známe, kto predmetné dokumenty poslal a či naozaj unikli z prostredia finančnej správy, preto žiadam pána prezidenta, aby dovtedy vážil svoje slová,“ reagoval vo štvrtok Kažimír. „Zároveň sa chcem jasne dištancovať od praktík ktoré pomenoval prezident republiky vo svojom emotívnom prejave,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie