Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Plavčanova nástupkyňa

.martin Mojžiš .slovensko .tvár týždňa

O novej ministerke školstva potrebujeme vedieť vlastne len jednu vec: prijala miesto vo Ficovej vláde za Dankovu stranu. Tým si vystavila už na začiatku najhoršie možné vysvedčenie. Ale vadí to tu niekomu?

Plavčanova nástupkyňa DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA

v porovnaní s odchádzajúcim ministrom Petrom Plavčanom pôsobí Martina Lubyová neporovnateľne lepším dojmom. Lenže to nie je žiadne umenie – Plavčanovo verejné vystupovanie znieslo aké-také kritické hodnotenie jedine v kategórii stand-up comedy. Lubyová pôsobila na svojej prvej tlačovke ako Plavčanov pravý opak. Pokojná, sebavedomá, s hlbším hlasom.

A nie je to len vonkajší prejav, ale aj vnútorný obsah, v čom sa nová ministerka a starý minister dramaticky líšia. Prof. Ing. Peter Plavčan CSc. urobil celú svoju akademickú kariéru ako ministerský úradník, pričom vrcholom tejto kariéry bola pokútna profesúra v podivnom odbore Technológia vzdelávania (pokútna preto, lebo neznesie ani tie najbenevolentnejšie akademické kritériá). JUDr. Mgr. Martina Lubyová PhD. získala svoje tituly naozajstným spôsobom, pričom doktorský titul má z práva (tu pokračovala v tradícii svojho starého otca Štefana Lubyho staršieho), magisterský titul z práva a biofyziky (tu pokračovala v tradícii svojho otca Štefana Lubyho mladšieho) a titul PhD. z ekonómie a zo štatistiky. Ak by sme nebrali do úvahy stranu a vládu, čiže Danka a Fica, nová ministerka by svojím vzdelaním mohla vyvolávať optimizmus.

V jednej veci však bude za Plavčanom výrazne zaostávať. Tento minister totiž tak ako málokto rozumel úlohám, ktoré mal plniť, a aj ich plnil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite