Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Babiš a Bureš

.martin Mojžiš .slovensko

Ústavný súd SR odložil rozhodnutie vo veci sťažnosti Ústavu pamäti národa proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR v prípade spolupráce Andreja Babiša s komunistickou Štátnou bezpečnosťou. O čo vlastne išlo a čo to znamená?

Babiš a Bureš PETR TOPIČ/MAFRA/PROFIMEDIA 3. september 2017 Praha, Česká republika: Predvolebná tlačovka hnutia ANO, ktoré sa môže stať víťazom jesenných parlamentných volieb.

o čo išlo, to sa pokúsime zrekapitulovať neskôr, na úvod však skonštatujme, čo to v tejto chvíli znamená. Znamená to, že ešte ďalší mesiac (rozhodnutie sa odložilo na 12. októbra) nie je celkom bezpečné napísať, že Andrej Babiš bol registrovaný ako vedomý tajný spolupracovník ŠtB. 

A čo to neznamená? Rozhodne to neznamená, že bývalý český minister financií a podpredseda vlády Andrej Babiš s ŠtB vedome nespolupracoval. O tejto spolupráci totiž nerozhodujú súdy, rozhodovali o nej jedine Andrej Babiš a konkrétni eštébaci. Ako o nej rozhodli, o tom sa môžeme čosi dozvedieť dvoma spôsobmi: buď na základe zachovaných dokumentov, alebo na základe svedeckých výpovedí.

Skúmaním zachovaných dokumentov je poverený Ústav pamäti národa, ktorý má zákonnú povinnosť informovať o svojich zisteniach verejnosť. ÚPN si túto povinnosť splnil a na svojej internetovej stránke zverejnil registračný protokol, podľa ktorého bol Andrej Babiš registrovaný ako agent ŠtB s krycím menom Bureš. 

„Ešte ďalší mesiac nie je celkom bezpečné napísať, že Andrej Babiš bol registrovaný ako vedomý tajný spolupracovník ŠtB. “

Andrej Babiš sa v januári roku 2012 obrátil na Okresný súd Bratislava I s návrhom, aby tento súd rozhodol, že je v registračných protokoloch evidovaný neoprávnene. Okresný súd rozsudkom z júna 2014 určil (naozaj je tam slovo určil), že Babišova registrácia je neoprávnená. A nariadil ÚPN, aby o tomto rozsudku informoval na svojej stránke. Neskôr tento rozsudok potvrdil aj Krajský súd, potom Najvyšší súd nevyhovel dovolaniu ÚPN proti rozsudku a zatiaľ nevyhovel sťažnosti ÚPN ani Ústavný súd. Takže v tejto chvíli máme súdne určené, že Babiš nebol agentom ŠtB. Čo vôbec neznamená, že ním naozaj nebol.

V tomto prípade vedú totiž dve metódy skúmania dvoch rôznych zdrojov k celkom opačným záverom. Metóda vedeckého skúmania listinných dôkazov, ktorú používa ÚPN, vedie k záveru, že Babišova registrácia je oprávnená a zodpovedá vedomej spolupráci. Metóda vyhodnocovania svedeckých výpovedí, ktorú použili slovenské súdy, ich viedla k určeniu neoprávnenosti registrácie. Ktorá z týchto metód a ktoré z týchto zdrojov sú dôveryhodnejšie? 

andrej Babiš

Kým sa začneme baviť o dôveryhodnosti dokumentov a svedkov, asi si treba niečo povedať o dôveryhodnosti samotného Andreja Babiša. Podľa prieskumov verejnej mienky jeho dôveryhodnosť u českých voličov od vstupu do politiky v roku 2012 stúpala, až kým nedosiahla takmer 60 percent v roku 2014. Nemalou mierou k tomu určite prispela skutočnosť, že Babišov holding Agrofert kúpil v roku 2013 mediálnu skupinu Mafra, do ktorej patrili a patria denníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES.

V reakcii na vstup Babiša na mediálny trh vznikli nové nezávislé médiá ako Echo 24 a Svobodné forum. 

V marci roku 2016 uverejnilo Svobodné forum správu analytika českej tajnej služby z roku 2005.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite