Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Znásilnenie transparentnosti

.michal Magušin .slovensko

Vláda na druhý pokus vybrala svojho nominanta na nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Boli pokusy vlády o transparentný výber len divadlom pre verejnosť? Je Miroslav Hlivák dobrá voľba?

Znásilnenie transparentnosti DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 30. august 2017, Bratislava: Miroslav Hlivák počas verejného vypočutia kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie.

výber nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) mal byť ukážkový. Transparentný ako dom zo skla, lebo sa to pre taký dôležitý post patrí. Nestalo sa. Na druhý pokus vláda z kandidátov vybrala Miroslava Hliváka. A šanca na transparentný výber najlepšieho kandidáta bola premárnená. Chyba zrejme bola už na začiatku, v úprimnosti predsedu vlády korupciu znižovať.

divadielko s kamuflážou?

Mal to byť transparentný výber, ktorý odobria aj kompetentné mimovládne organizácie a podnikateľské zväzy. No tie sa napokon odmietli na celom procese zúčastniť. Argumentovali takto: verejné vypočutie kandidátov na Úrade vlády bolo len jedným z viacerých krokov, ktoré odporúčali. Samotné verejné vypočutie nepovažovali za dostačujúce opatrenie na zabezpečenie objektivity a transparentnosti výberu. Žiadali napríklad viac času na preskúmanie projektov a životopisov kandidátov. Ani týždeň pred verejným vypočutím však ešte neboli potrebné informácie o kandidátoch známe. Navyše bol výber načasovaný na obdobie dovoleniek. Horším termínom by už asi boli len Vianoce. 

Čo sa od májového prvého kola dialo v zákulisí? Spomínané organizácie komunikovali najmä s protikorupčným „styčným dôstojníkom“ na Úrade vlády Petrom Kovaříkom. Bol ústretový a tvrdil, že sa ich návrhy bude snažiť presadiť. Neudialo sa však nič. Hoci Robert Fico má poruke isté ospravedlnenie –  práve sa mu rozhádala koalícia, a tak priority mal určite inde. Do istej miery prijateľnou výhovorkou je aj to, že vládu tlačil čas a parlamentu chceli ponúknuť svojho kandidáta už na prvej septembrovej schôdzi. Stále je to však len výhovorka. 

„Výber nového šéfa ÚVO mal byť ukážkový. Transparentný ako dom zo skla. Nestalo sa.“

To, že mimovládky a podnikateľské zväzy sa nevedeli dohodnúť s Úradom vlády na priebehu celého procesu, malo smutný výsledok: neuskutočnila sa ani priama, konfrontačná diskusia kandidátov s podnikateľmi a verejnosťou mimo Úradu vlády, ako v prvom kole. Pritom táto diskusia mala potenciál aspoň poodhaliť kvality jednotlivých uchádzačov. Celý priebeh výberu tak pripomínal zinscenované divadlo s jasným koncom, preto sa mimovládky aj podnikalia odmietli na tom podieľať. Vrcholom frašky bola informácia, že vláda sa na víťazovi v zákulisí už dohodla. Mal ním byť Miroslav Hlivák. Šepkalo sa o tom niekoľko dní pred výberom medzi zamestnancami na ÚVO, písal o tom denník Pravda. A presne tak sa aj stalo. I keď vláda na verejné vypočutie deviatich kandidátov obetovala takmer päť hodín. Obetovala až päť hodín na vytvorenie zdania, že išlo o korektný výber.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite