Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Babiš a Fico

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Český novinár Luboš Palata býval kedysi dobrým znalcom Slovenska. Dnes nám hovorí, že Robertovi Ficovi treba držať palce, lebo je bielou vranou strednej Európy...

Babiš a Fico Natália Ložeková / natalialozekova.sk

podľa Palatu Fico „v porovnaní so svojimi náprotivkami z Varšavy, Budapešti a od jesene možno aj Prahy vychádza ako vlastne celkom pohodový, skúsený politik, s ktorým sa dá možno nie na všetkom, ale na mnohom dohodnúť“.

Palata sa bojí, že V4 (čo nápadne pripomína V1 a V2 von Brauna) sa stáva akousi novou Malou dohodou. Jej koniec poznáme – najprv skončila v pažeráku nacistického Nemecka, potom v hrubom čreve komunistického Sovietskeho zväzu. Dnešná V4 ako projekt namierený proti Európskej únii je naozaj hrou s ohňom. Palata síce hlavného českého kazisveta priamo nemenuje, ale myslí, samozrejme, Andreja Babiša. Lenže má problém, keďže jeho slovenským náprotivkom je práve Robert Fico.

„Pre Babiša a Fica je jadrom politika ako korisť a vlastný prospech za každú cenu.“

Je toho veľa, čo ich spája. Nielenže sú obaja Slováci. Andrej Babiš bol „protekčným dieťaťom režimu“, vstup do strany bol preňho samozrejmosťou a  od roku 1985 mal intímny pomer s ŠtB. Robert Fico si svoj robotnícky pôvod vynahradil vstupom do strany na základe „vhodného pôvodu a vlastnej iniciatívy“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite