Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vladimíra Mečiara nebudú stíhať za amnestie, prípad je premlčaný

.redakcia .slovensko

Vladimíra Mečiara vraj nebudú pre premlčanie stíhať v súvislosti so zneužívaním právomocí verejného činiteľa udelením amnestií. Markízu o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Netýka sa to jeho prípadnej účasti na samotnom únose.

Vladimíra Mečiara nebudú stíhať za amnestie, prípad je premlčaný Jakub Julény/SITA

podľa Trestného zákona, platného v tom čase, bola premlčacia doba desať rokov.

Polícia začala vyšetrovať bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara v druhej polovici júla. Hrozilo mu aj stíhanie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa. Podozrenie z trestného činu súviselo s amnestiami, ktoré udelil ako zastupujúci prezident 3. marca a 7. júla v roku 1998. Podľa výroku ústavného súdu sa vtedy neriadil požiadavkou zdržanlivosti pri udelení amnestie. Naopak, je vraj očividné, že ju zneužil.

Plénum Ústavného súdu SR na neverejnom rokovaní 31. mája potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a exprezidentom Michalom Kováčom, ktorú dal 12. decembra 1997 synovi, neplatia. Týkali sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

V prípade únosu Michala Kováča ml. prokurátor Michal Serbin vypracoval obžalobu, kde viní z tohto činu 13 páchateľov na čele s Lexom. Účasť Mečiara na únose bude predmetom dokazovania.

Zdroj: SITA, redakcia

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite