Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pellegrini pripravil Slovensko o milióny eur

.michal Truban .slovensko

Michal Truban napísal dôležitý text o konaní podpredsedu vlády Pellegriniho. Je to užitočné čítanie najmä pre tých, ktorí Smer vidia ako záruku európskeho Slovenska.

Pellegrini pripravil Slovensko o milióny eur Milo Fabian/SITA Peter Pellegrini tajne podpísal dodatok k zmluve so správcom domény .sk.

ako dopadlo naše snaženie o lepšiu zmluvu a transparentnosť v prípade slovenskej domény? Rovnako ako na školstve s eurofondmi a presne tak, ako je stále zvykom. Týždeň predtým, ako sme mali vidieť finálny návrh, úrad Pellegriniho a Swan tajne podpísali nevýhodnú zmluvu. Prečo je to tak, som rozpísal v poslednom blogu a iba sa všetko potvrdilo. Pre mňa osobne to je veľká skúsenosť, aj keď očakávaná. Nerád počúvam rôzne ohováračky. Kto, čo, ako a kde kradne. Ako to celé nefunguje atď. Chcel som to vidieť na vlastné oči, aby som potom vedel, ako proti tomu bojovať.

O prípade ukradnutia .sk domény sa už popísalo toho veľa. Spoločnosť Sk-nic, ktorej vlastníkom je spoločnosť Swan, spravuje národnú .sk doménu. K jej správe sa dostala za veľmi zaujímavých okolností. Túto správu vykonávala pod všetky štandardy a na úkor rozvoja slovenského internetu a jeho komunity. Zároveň z toho mala peknú ryžu. Viac ako 3 mil. eur zisku (oficiálne priznáva zlomok). Je ale rok 2017, a SWAN potrebuje túto zlatú baňu predať. Predávajú to tiež nie úplne top zahraničnému registrátorovi, ale na to, aby sa predaj mohol uskutočniť, potrebujú novú zmluvu so štátom (tá stara bola „nevypovedateľná”). Pretože, logicky, nový investor sa bojí, že môže o tento monopol prísť, ak ho nebude mať posvätený.

Na predaj teda potrebovali podpísať novú zmluvu so štátom.

ako postupovali?

  1. Najskôr to chceli podpísať tajne. Keď sme sa to dozvedeli, ozvali sme sa Pellegriniho úradu, že by bolo dobré to robiť transparentne a hlavne spraviť to poriadne, ako sa na modernú krajinu patrí, a nekradnúť zasa. Navrhnúť to nanovo, alebo aspoň vyjednať zásadné zmeny, ktoré konečne ukončia dlhé roky drancovania .sk domény a niekam nás posunú.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite