Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Scaramucci – hovorca, či mafián?

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Keby bol Anthony Scaramucci obyčajný prezidentský hovorca, neoplatilo by sa o ňom písať. Veď bol tým hovorcom Donalda Trumpa iba šesť dní. Lenže Scaramucci obyčajný nie je a oplatilo by sa o ňom spraviť aj seriál. Mal by sledovanosť ako Sopranovci.

Scaramucci – hovorca, či mafián? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/AP/SITA

anthony Scaramucci sa narodil v stredostavovskej rodine amerických Talianov a vyštudoval právo. Ako investičný bankár zarobil veľké peniaze. Mohol byť spokojný. Napísal aj zopár kníh a v jednej, nazvanej Zbohom, Gordon Gekko, ubezpečoval čitateľov, že je možné spraviť kariéru na Wall Streete a nezapredať si dušu.

Scaramucci dlho volil demokratov. Barackovi Obamovi venoval na predvolebnú kampaň niekoľko tisíc dolárov, štedro podporil Hillary Clintonovú. Republikáni mu nevyhovovali. Bol za kontrolu držania zbraní aj za širokú dostupnosť umelých potratov, aj za manželstvá gejov. Tvrdil však, že nie je stranícky založený, skôr pragmatik.

Aj preto sa zrejme v jednom období rozčúlil na Baracka Obamu. Vykričal mu, že do finančných firiem na Wall Street stále „mláti palicou, aby z nich niečo vytriasol“. A ani Hillary nezostala jeho favoritkou: Scaramucci má nos dobrého investora a zaňuchal, že bývalá prvá dáma nešíri práve arómu víťazstva. Tak podporil v primárkach antitrumpovských republikánov. Trumpa neznášal a jeho rétoriku v kampani označil na Twitteri za „antiamerickú“. Ešte koncom roka 2016 tweetoval na adresu Trumpovho návrhu vybudovať múr pozdĺž hraníc s Mexikom toto: „Múry nefungujú. Nikdy nefungovali a nebudú.“ Ako príklad múru, ktorý padol, uviedol ten Berlínsky.

„Keby bol Anthony Scaramucci obyčajný prezidentský hovorca, neoplatilo by sa o ňom písať.“

Lenže potom sa niečo stalo. Scaramucci šikovne, hoci  oneskorene, zacítil, že Trump má šancu triumfovať. A zaradil sa k jeho priaznivcom.

Prečo Donald Trump jeho lojalitu nespochybnil? Asi to bolo spôsobené nedostatkom prívržencov z radov establišmentu. Každý vysokopostavený – vplyvný a solventný – priaznivec mu bol vtedy dobrý a Scaramucciho vzal na milosť. Pre toho sa začala cesta za verejnou funkciou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite