Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bez faktov sa nedá komunikovať

.anton Vydra .slovensko

Bývali časy, keď klamať znamenalo byť v tom konzistentný. Dnes to už neplatí. Aj to zaznelo na viedenskom stretnutí intelektuálov, na ktorom nechýbali Timothy Snyder, Peter Pomerantsev či Ivan Krastev.

Bez faktov sa nedá komunikovať Youtube/IWMVienna

inštitút pre vedy o človeku (IWM) vo Viedni pripravil 22. júna zaujímavú verejnú debatu, na ktorej vystúpili politický teoretik Ivan Krastev spolu s televíznym producentom a autorom knihy Nič nie je pravda a všetko je možné Petrom Pomerantsevom. Hlavnou témou bolo čo je dnes v Rusku a na Ukrajine ešte pravda a ako je to tam dnes s klamaním, zavádzaním a propagandou. 

Na druhý deň sa za nami uzavreli dvere a nasledoval workshop za okrúhlym stolom, ktorý trval takmer desať hodín. Stretnutie iniciovalo niekoľko ľudí z okolia Marci Shore, historičky a manželky Timothyho Snydera, ktorý sa na podujatí takisto zúčastnil. Väčší text s provokatívnym názvom Aj Snyder sa môže mýliť, ktorý je inšpirovaný týmto stretnutím, nájdete v novom čísle .týždňa.

Vo Viedni bolo zaujímavé počúvať výpovede dvoch typov ľudí: na jednej strane novinárov, ktorí sa ako reportéri ocitli a niektorí aj naďalej ocitajú v nepríjemných situáciách rusko-ukrajinského konfliktu, na druhej strane historikov a politológov, ktorí z odstupu dokážu pokojne uvažovať o príčinách a možných následkoch problému, pred akým dnes stoja Ukrajina, Rusko a napokon aj zvyšok sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite