Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec Dankovej bábky?

.michal Magušin .slovensko .tvár týždňa

Ani zďaleka nemá najväčšiu vinu na nehoráznom šafárení s eurofondmi, určenými na výskum a vývoj. Ale najväčšia zodpovednosť mu na pleciach zostáva. Plavčan musí odísť.

Koniec Dankovej bábky? MARKO ERD/SITA

minister školstva Peter Plavčan nie je mozgom aktuálneho škandálu s prideľovaním eurofondov na výskum a inovácie. Je len ovládanou bábkou. Bolo to jasné už od vzniku novej vlády, keď Plavčan zasadol do ministerského kresla, dobiela rozžeraveného učiteľskými protestmi a mohutnou verejnou diskusiou o učiteľských platoch. 

Dlhoročný ministerský úradník s poškvrnenou povesťou, napríklad aj pre neoprávnene vyplácané odmeny zo Študentského pôžičkového fondu, dostal k sebe štátneho tajomníka Erika Tomáša. Tomáš, kedysi hovorca Smeru a Kaliňáka, neprijíma funkcie preto, aby oddychoval – na rozdiel od takého Jahnátka, ktorý sa napriek absolútnej letargii voči poslaneckej práci nakoniec „obetoval“ a stal šéfom ÚRSO. 

Erik Tomáš má moc nesmierne rád. Nečudo, že ho z ministerstva školstva čoskoro odlákala ponuka robiť premiérovi Ficovi poradcu pre médiá. Ale už fakt, že miesto na školstve vzal, svedčí o tom, že aj tam „je o čo hrať“ a nie je to len toxický rezort, kde sa musia robiť reformy a škrečkovať každé euro na učiteľské platy. To, o čo sa hrá, sú eurofondy. Tie sú v posledných rokoch eldorádom pre „našich ľudí“. Práve donebavolajúca primitívnosť chamtivcov vyniesla škandál s eurofondmi do centra pozornosti.

„Peter Plavčan nie je mozgom aktuálneho škandálu s prideľovaním eurofondov na výskum a inovácie. Je len ovládanou bábkou.“

Začali to rozčúlení rektori najväčších slovenských univerzít, ktorým sa z nenávratného finančného príspevku na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja neušlo ani euro – pričom v hre bola pre bežného občana nepredstaviteľná suma 288 miliónov eur. A v ďalších výzvach zameraných na výskum a inovácie je v balíku európskych peňazí dokopy až okolo 2,5 miliardy eur. Sťažujúci sa rektori, ktorých svedomie pri čerpaní eurofondov môže byť čisté len pri obrovskej dávke cynizmu, oportunizmu a pragmatizmu, spustili lavínu. Uprostred dovoleniek a odpočinku sa na detaily prípadu pozrela poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO. Fakty z verejne dostupných a ľahko overiteľných zdrojov, ktoré predložila, hovoria celkom jasne. Stačí spomenúť tri kľúčové skutočnosti:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite