Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Požiera čínsky drak sám seba?

.marína Gálisová .slovensko

Čína nás nikdy neprestane fascinovať. Vnímame ju s nádejou i obavami. Raz od nej očakávame ekonomickú spásu, inokedy sa jej sily bojíme. Aj ona má však vnútorné problémy, ktoré ju môžu dostať na kolená.

Požiera čínsky drak sám seba? VINCENT YU/AP/SITA 15. júl 2017, Hongkong: Pokojný pochod na počesť zosnulého čínskeho disidenta Liou Siao-poa. Dodržia vanie ľudských práv je problém, ktorý navonok úspešného čínskeho obra rozkladá zvnútra.

je realistickejšie báť sa Číny, držať jej palce, alebo sa báť o jej osud? Ak na to chceme odpovedať, musíme si uvedomiť, že dnešná Čína má viacero tvárí.

Jednu z tých tvárí, aspoň na pohľad krajšiu, predstavuje jej bombastický ekonomický rozvoj. Kto je dnes v Číne podnikavý, má správne kontakty a šťastie, môže sa mať dobre. Po finančnej stránke určite. Až 371 čínskych občanov patrí medzi dolárových miliardárov. Na tomto zozname, ktorý vypracoval časopis Forbes, sú muži i ženy, dosť mladých ľudí, a sú to boháči prvej generácie, nijakí dediči veľkého majetku. Nájdete tam podnikateľov s nehnuteľnosťami, softvérom, farmaceutickými produktmi. Investičných géniov i architektov. Najbohatší Číňan má majetok v hodnote 33 miliárd dolárov. Posledný v rebríčku vlastní miliardu. (Na porovnanie, v USA žije 395 miliardárov, prvý Bill  Gates vlastní 81 miliárd dolárov.)

Iste, úspech ekonomiky sa nemeria iba počtom boháčov. Čína je však aj z hľadiska HDP druhou najväčšou ekonomikou sveta a podľa HDP na základe parity kúpnej sily je najväčšia. Rast ekonomiky je bezprecedentný, až do predminulého roku bol ročne v priemere 10 percent, a toto trvalo tri dekády! Nie zlé na krajinu, v ktorej ešte na prelome 50. a 60. rokov dvadsiateho storočia prepukol veľký hladomor.

„Čínsky drak požiera sám seba, pretože korupcia je integrálnou súčasťou jeho fungovania, ale aj hlavným faktorom jeho zániku.“

Aj celkový rozvoj spoločnosti je neprehliadnuteľný. Industrializácia, infraštruktúra, a najmä v mestách  čoraz komfortnejší život. Dnes sa čínske úrady začali zaoberať  už aj problémami životného prostredia, ktoré pred pár rokmi prakticky ignorovali. Je to vynútené, lebo Číňania svojej vláde síce stále v obrovskej prevahe dôverujú, ale jestvujú indikátory, že k protestom by ich mohla dohnať práve nespokojnosť so stavom ovzdušia či vody.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite