Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit – skok z útesu?

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

„Keď sa zmenia fakty, zmením názor – a vy?“ vraví okrídlený výrok, prisudzovaný ekonómovi Keynesovi. Tí, ktorí priviedli Spojené kráľovstvo na cestu von z EÚ, však svoj pohľad pod tlakom reality skorigujú len ťažko.

Brexit – skok z útesu? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

keď britskí voliči hlasovali za odchod ich krajiny z Európskej únie, domnieval som sa, že brexit bude stratou predovšetkým pre EÚ. Stále si to myslím. Čím absurdnejšie rozmery však britská politika naberá, tým viac začínam doceňovať, aké zničujúce to bude pre samotných Britov.

V jadre euroskeptického argumentu za britský odchod vždy ležalo protirečenie. Na  jednej strane je britským záujmom nepotrhať užitočné väzby s EÚ – účasť na jednotnom európskom trhu či na európskej bezpečnostnej a obrannej spolupráci. Daniel Hannan, jeden z architektov kampane za odchod, napríklad uisťoval, že „nikto nehovorí o tom, že by chcel ohroziť naše miesto v jednotnom trhu.“

„Neschopnosť rozumieť náladám na kontinente nie je v britsko-európskych vzťahoch novinkou. “

Na druhej strane má odchod z Únie zaistiť Britom kontrolu nad ich zákonmi a predovšetkým nad ich imigračnou politikou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite