Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brexit našej spolupráci pomôže

.michal Magušin .filip Olšovský .slovensko

Na odchod Británie z Európskej únie sa pozerá pozitívne. Vidí v ňom nové príležitosti na rozvoj vzťahov s Úniou aj so Slovenskom. Ako číta výsledok nedávnych volieb? Čo chcú Briti dosiahnuť pri vyjednávaniach? Britský veľvyslanec na Slovensku Andy Garth.

Brexit našej spolupráci pomôže BORIS NÉMETH Andy Garth: Dúfame, že pre tých Slovákov, ktorí sú už v Británii a pre Britov, ktorí sú na Slovensku a EÚ, sa ich životy nezmenia

čo hovoríte na výsledok britských volieb?

V prvom rade ukázali, aké náročné je predpovedať výsledky. Zároveň sa ukázalo, že referendum o brexite je už za nami, keďže obe najväčšie strany sa zaviazali k tomu, že podporujú odchod Británie z EÚ. Ľudia sa preto viac sústredili na domáce témy ako zdravotníctvo či školstvo, ktoré rozhodovali o výsledku volieb.

po voľbách sa však dosť často objavoval názor, že ich výsledok je pomstou voličov, ktorí boli v referende za zotrvanie v Únii.

S tým tak úplne nesúhlasím. Ak sa pozrieme na výsledok strán, ktoré boli za zotrvanie, ako napríklad Liberálni demokrati alebo škótski nacionalisti, vo voľbách príliš neuspeli. Nakoniec aj tak rozhodli domáce témy.

bude mať výsledok volieb nejaký vplyv na vyjednávania o brexite?

Zatiaľ nie. Vláda pokračuje vo svojom pláne, ktorý predstavila, keď sme v marci spustili článok 50. Ako viete, rozhovory o brexite sa začali tento týzden. Naša vláda je odhodlaná dosiahnuť vyjednávaniami dohodu, ktorá zabezpečí hlboké a špeciálne partnerstvo s európskymi priateľmi a garantovať prosperitu. 

v posledných mesiacoch sa objavilo v súvislosti s vyjednávaniami o brexite niekoľko zlých správ. Theresa May napríklad povedala, že žiadna dohoda je lepšia než zlá dohoda a z EÚ sa ozývali hlasy, že Briti musia za svoj odchod zaplatiť. Čo na to hovoríte?

To, že žiadna dohoda je lepšia než zlá, dáva, podľa mňa, zmysel. Ak sa na to spýtate hocakého biznismena, povie vám to isté. Žiadna dohoda bude zlým výsledkom, ale dohoda, ktorá bude zámerne štruktúrovaná ako „trest pre Britániu“ bude ešte horšia. Samozrejme, je našou prioritou dohodu dosiahnuť a o to sa bude náš vyjednávací tím aj usilovať. 

čo hovoríte na reakciu Európskej únie na brexit?

Bola zmiešaná. Najprv bola veľká skupina ľudí, ktorí si odchod Británie z Únie ani po referende nepripúšťali. A potom boli tí pragmatickejší, ktorí uznali demokratickú vôľu Britov a podujali sa z nej vyťažiť čo najviac. Časom si viac a viac ľudí začalo uvedomovať, aký dôležitý je vzťah Únie s Britániou a že je potrebné ho pestovať aj po brexite.

aká bola reakcia vašich kolegov tu na Slovensku?

Väčšina z nich bola sklamaná. Británia bola vnútri Únie vždy vlajkonosičom reforiem a so Slovenskom si v mnohom rozumela. Vždy sme boli skôr za slobodný trh, než protekcionizmus.

v nedávnom rozhovore ste vy osobne tvrdili, že brexit je veľkou príležitosťou zlepšiť vzťahy medzi Slovenskom a Britániou. Stále si to myslíte?

Úplne. Je toho toľko, čo môžeme zlepšiť na bilaterálnej úrovni. Keďže sme boli spolu v EÚ rodine, spoliehali sme sa aj na únijné štruktúry. V niektorých oblastiach, ako napríklad vo vede, sa však toho príliš nedialo. Keď sa však zamierate na bilaterálne vzťahy, ambasády oboch krajín sa sústredia na všetky aspekty spolupráce. Včera som sa o tom napríklad bavil s ľuďmi z Jaguara. Našou úlohou ako ambasády bude tieto vzťahy sprostredkúvať a prehlbovať. Dosť sa na to teším, keďže mi nanapadá jediná sféra, v ktorej by sa naše vzťahy nemohli ešte zlepšiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite