Denník N

Prokurátorka Trstenská o kauze Kočner: Vyšetrovateľ postupoval správne

Marian Kočner v apríli 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kočner v apríli 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dozorovou prokurátorkou v kauze Mariána Kočnera bola Mária Trstenská, ktorá v prospech Kočnera rieši aj prípad Glance House. S postupom vyšetrovateľa sa stotožňuje, Kováčik sa zatiaľ nevyjadril, či prípad preskúma a znovu otvorí.

To, že skutok sa v prípade podozrenia z daňových podvodov Mariána Kočnera nestal, si nemyslí len policajný vyšetrovateľ Štefan Jombík, ale aj dozorová prokurátorka z Úradu špeciálnej prokuratúry Mária Trstenská.

„Vyšetrovateľ postupoval správne. Počas vyšetrovania si zabezpečil dostatočné podklady na rozhodovanie, objasnil skutkový stav v dostatočnom rozsahu a napokon tento aj správne vyhodnotil, keď trestné stíhanie zastavil, z dôvodu, že skutok nie je trestným činom,“ napísala Trstenskej stanovisko hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

Z uznesenia pritom vyplýva, že vyšetrovateľ sa bez hlbšieho skúmania odvolal na daňový úrad, ktorého pracovníci s možnými páchateľmi často spolupracujú. Z dokumentu vyplýva, že nikto hlbšie neskúmal, či a ako vôbec daňové kontroly prebehli a či boli vratky vo výške viac ako 8 miliónov eur vyplatené Kočnerovi v súlade so zákonom.

„Každá transakcia pri predaji hotelového komplexu bola u kupujúceho, ktorý si uplatňoval nadmerný odpočet, preverená príslušným daňovým úradom, ktorý rozhodol, že daňový odpočet je oprávnene uplatňovaný, a následne ho aj vyplatil. Daňový úrad považoval za úhradu kúpnej ceny to, že bola zaplatená zmenkou, ako cenným papierom vystaveným v prospech predávajúceho,“ tvrdí hovorkyňa prokuratúry.

Dobrí známi, ktorí neboli prepojení

Kočner pritom obchodoval s neznámym konečným užívateľom výhod v Londýne alebo s tajomnou rodinou z Líbye. Vyšetrovateľ nepožiadal ani o právnu pomoc zo zahraničia.

„Vyšetrovateľ nezistil žiadne skutočnosti, ktoré by potreboval objasniť žiadosťou o poskytnutie právnej pomoci. Proti uzneseniu nebola podaná sťažnosť, prokurátor však vec zo služobnej povinnosti preskúmal a s postupom vyšetrovateľa sa stotožnil,“ dodala Tökölyová.

K tomu, ako je možné, že vyšetrovateľ Jombík napísal, že Kočner a Jana Šlachtová, ktorá mu pri daňovej transakcii asistovala, sa nepoznali, keď obaja pri inom výsluchu v kauze Glance House hovorili, že sú dobrí známi, sa prokuratúra nevyjadrila.

Glance House má aj Trstenská

Kauza Glance House nie je známa len Jombíkovi, ale aj dozorovej prokurátorke Márii Trstenskej z Úradu špeciálnej prokuratúry. Aj ona teda pravdepodobne musela vedieť, že vzťah Kočner-Šlachtová nie je v uznesení opísaný správne.

Trstenská podala v Glance House žalobu na developera Róberta Číža za podvod. Podala ju po tom, čo Číž podal trestné oznámenie práve na Janu Šlachtovú, ktorá si neskôr v Glance House zavolala na pomoc Kočnera. Developer Číž v oznámení tvrdil, že on je ten podvedený.

Kauza je výsledkom súboja o bytovku v Bernolákove. Číž ešte v septembri 2016 pre SME povedal, že je obžalovaný preto, že sa ho developerská mafia pokúsila pripraviť o majetok a on sa jej postavil. „Toto, na čo sa pýtate, je skutočný organizovaný zločin, ktorý na svoju činnosť využíva všetky inštitúcie štátu. Kočner sa vraj na jednom stretnutí chválil, že oni sú taký rolls-royce a ostatní sú len kolobežky,“ povedal vtedy Číž SME.

„Môj názor je, že koná hlavne v prospech Šlachtovej, na konci sú však asi podľa všetkého záujmy Kočnera,“ povedal o Trstenskej Číž teraz Denníku N. Kočner a Šlachtová sú podľa neho rodinnými priateľmi.

Na prokurátorku Trstenskú dal Číž niekoľko podnetov, naposledy preto, lebo naňho nepodala obžalobu na Špeciálny súd, ale na Okresný súd Bratislava II. „Z jej strany je tam jednoznačná svojvôľa a nikto z generálnej prokuratúry na to nereaguje,“ povedal Číž.

Postup dozorového prokurátora môže preskúmať nadriadený prokurátor. V tomto prípade je to špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Hovorkyňa Tökölyová zatiaľ neodpovedala na otázku, či Kováčik Kočnerove vratky preskúma.

Až po tom, čo by prípad preveril Kováčik, sa ním môže zaoberať generálna prokuratúra.

Policajný prezident: Nikdy do vyšetrovania nevstupujem

Zastavenie stíhania v Kočnerovej kauze nevyrušilo ani policajného prezidenta Tibora Gašpara. Na otázku, ako bude vo veci postupovať, napísal, že nijako.

„Vyšetrovateľ je vo veciach, ktoré vyšetruje, procesne samostatný a je viazaný zákonmi,“ napísalo policajné prezídium. Ukladať pokyny môže podľa neho vyšetrovateľovi prokurátor alebo súd. „Prezident Policajného zboru nikdy do vyšetrovania nevstupoval, nedával pokyny, akým smerom sa vyšetrovanie má uberať, ani inak neovplyvňoval prácu vyšetrovateľa a nebude tak robiť ani teraz,“ tvrdí prezídium.

Gašpar je pritom ten, kto rozhoduje napríklad o tom, kto bude šéfom NAKA, a rovnako sa môže pri podozreniach obrátiť na policajnú inšpekciu.

Šéf NAKA zase menuje svojich podriadených a tí rozhodujú, kto bude aký prípad vyšetrovať.

Kočnera vyšetrujú tí istí

NAKA na otázky o pochybení vyšetrovateľa alebo na to, prečo všetky kauzy, ktoré sa týkajú Kočnera, majú vždy tí istí dvaja policajti Štefan Jombík a Jaroslav Barochovský a rozhodujú vždy v prospech Kočnera, neodpovedala.

K tomu, prečo odobrila vyplatenie vratiek DPH, sa zatiaľ nevyjadrila ani finančná správa. Stanovisko pripravujú.

„Ide o roky 2010, 2011 a 2012. Prezident finančnej správy František Imrecze požiadal ešte minulý týždeň Daňový úrad Bratislava o dodanie všetkých podkladov týkajúcich sa medializovaných informácií. Po oboznámení sa s prípadom poskytne FS stanovisko v medziach daňového tajomstva,“ napísala hovorkyňa Patrícia Macíková.

K vyplateniu vratiek DPH malo podľa uznesenia dôjsť tak, že prvá mala byť vyplatená v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej a zvyšné dve v júni 2012 za vlády Roberta Fica.

V lete 2016 predložili operatívci vyšetrovateľovi NAKA podozrenie, že Kočner pri vyplácaní vratiek podvádzal. Podľa nich mohli byť predaje jeho hotelov len fiktívne, medzi spriaznenými osobami, a skutočným cieľom bol neoprávnený nadmerný odpočet DPH.

Vyšetrovateľ však stíhanie zastavil. Podobne postupovala polícia aj v kauze Bašternák, ktorá sa dnes nanovo vyšetruje a Bašternák je v nej obvinený.

Minister vnútra: Čo robili Lipšic, Sulík a Radičová?

„Už niekoľkokrát sme vysvetlili, že politici a novinári u nás vyšetrovali a hovorili o vine a nevine pred rokom 1989. Minister vnútra nie je orgán činný v trestnom konaní, zo zákona nemá právo sa podrobne zaoberať vyšetrovanými prípadmi a už vôbec nie do nich zasahovať. Na to, či bola dodržaná zákonnosť zo strany vyšetrovateľa, je tu prokuratúra. Preto sa prosím obráťte so svojimi otázkami na prokuratúru,“ napísalo tlačové oddelenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

„Na mieste ale je jedna otázka, na základe čoho predchádzajúca vláda, teda pán Lipšic, pán Matovič a pán Sulík, ktorý sa s pánom Kočnerom stretával, začala s vyplácaním vratiek DPH tomuto podnikateľovi a ako vtedy oni celú túto vec vyšetrili,“ hovorí Kaliňák s tým, že to bola až táto vláda, ktorá začala vyšetrovanie.

Za tejto vlády však bol riaditeľ daňového úradu Bratislava Pátek povýšený do funkcie viceprezidenta Finančnej správy. Na daňovom úrade šéfoval posledných desať rokov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie