Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Comey bojuje o povesť

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Výpoveď bývalého riaditeľa FBI Jamesa Comeyho pod prísahou pred Senátom bola udalosťou týždňa. Opäť pripútala pozornosť k starším i novším škandálom – u republikánov aj u demokratov.

Comey bojuje o povesť SCOTT APPLEWHITE/AP/SITA

james Comey, starý harcovník vládneho aj súkromného sektora v USA, mal donedávna povesť principiálneho človeka. Takého, ktorý sa nedá ohromiť leskom vysokého úradu ani strachom z nadriadených. Dlhé roky sa hlási k republikánom, ale bol schopný nadstraníckej kritiky aj  nadstraníckej spolupráce.

Za éry prezidenta Busha mladšieho, keď pôsobil ako viceminister spravodlivosti, ukázal, že sa nebojí postaviť za princípy, ktorým verí. Napríklad v roku 2004 zastupoval vtedy hospitalizovaného ministra spravodlivosti Johna Ashcrofta a odmietol podporiť program Národnej bezpečnostnej agentúry NSA, ktorý nepovažoval za kompatibilný s právnym systémom. Oficiálne sa nikdy neozrejmilo, čo v programe vyvolalo jeho nevôľu, ale malo ísť o isté aspekty sledovania komunikácie amerických občanov. Napokon mu prezident George W. Bush musel osobne prisľúbiť, že sa zasadí za to, aby bol program sledovania zmenený.

O Comeyho principiálnosti to vypovedá dosť veľa.

nie vyšetrovanie, len „záležitosť“

Po pôsobení na ministerstve spravodlivosti sa Comey niekoľko rokov venoval práci v súkromných firmách. V roku 2009 sa hovorilo o tom, že bude možno sudcom najvyššieho súdu, ale boli to len chýry. Demokrati v tom období nechceli na najvyšší súd nikoho „od Busha". Comey síce nebol vyhranený konzervatívec, ale ľavici to nestačilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite