Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý šéf FBI tvrdí, že Trumpova administratíva klame

.frédérique Hazéová .slovensko

James Comey, bývalý riaditeľ americkej FBI, vo štvrtok vypovedal pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb. Podľa neho sú dôvody, pre ktoré ho prezident Donald Trump odvolal, vymyslené.

Bývalý šéf FBI tvrdí, že Trumpova administratíva klame J. Scott Applewhite/AP Photo/SITA

pred takmer mesiacom odvolal americký prezident Donald Trump Jamesa Comeyho z funkcie riaditeľa FBI. Dnes, vo štvrtok 8. júna, sa prvýkrát verejne vyjadruje k prezidentovým pochybným rozhodnutiam, k vplyvu ruských hackerov na americké prezidentské voľby a k ďalším významným otázkam. 

Počas vypočúvania pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb svedčil, že prezident sa mu nepriamo vyhrážal, keď sa ho koncom januára v Bielom dome pýtal, či si praje udržať svoju funkciu. Uviedol tiež, že po jeho odvolaní o ňom Trumpova administratíva šírila nepravdy, aby poškodila jeho dobré meno. 

Išlo najmä o tvrdenia, že FBI bola zle vedená a vládol v nej neporiadok. „Boli to lži, čisté lži, a je mi veľmi ľúto, že ich pracovníci FBI museli počuť, a je mi veľmi ľúto, že ich hovorili americkému ľudu,“ uviedol počas vypočúvania James Comey.

„Výpoveď Comeyho je významným krokom vo vyšetrovaní vplyvu ruských hackerov na americké voľby.“

Skutočné dôvody, pre ktoré ho prezident zbavil funkcie, pritom neboli jasné ani jemu. Z Bieleho domu totiž dostával menlivé vysvetlenia, ktoré boli podľa jeho vlastných slov „mätúce“. 

Výpoveď Jamesa Comeyho je významným krokom vo vyšetrovaní potenciálneho vplyvu ruských hackerov na nedávne americké voľby. Podľa Comeyho vyjadrení mu totiž prezident Trump povedal, že si nepraje, aby ďalej do hĺbky vyšetroval prípad vtedy čerstvo odvolaného bývalého prezidentovho poradcu pre národnú bezpečnosť Flynna. Je to dobrý človek. Dúfam, že to môžete nechať tak, povedal Comeymu údajne Trump. 

James Comey mu na to odvetil, že súhlasí, že ide o dobrého človeka. Nepovedal však, že vyšetrovanie zastaví. 

Pozrite si priamy prenos z vypočúvania Jamesa Comeyho tu

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite