Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konzervatívny pragmatik z Rakúska

.lukáš Krivošík .slovensko .tvár týždňa

Na čele vlády v tridsiatke? U nášho juhozápadného suseda sa to môže stať čoskoro realitou. Nový šéf ľudovcov Sebastian Kurz je mimoriadny politický talent. A medzi Rakúšanmi sa zároveň teší veľkej obľube.

Konzervatívny pragmatik z Rakúska DANIEL NAUPOLD/AFP/PROFIMEDIA

politická scéna u nášho juhozápadného suseda dlho vyzerala nezáživne. V stojatých vodách veľkých koalícií sociálnych demokratov (SPÖ) a konzervatívnych ľudovcov (ÖVP) sa darilo najmä politikom bez výrazu a príchuti. Za plotom síce číhala populistická FPÖ, s ktorou ľudovci pod vedením Wolfganga Schüssela dokonca v rokoch 2000 až 2007 vládli, no odvtedy bola opäť pri moci veľká koalícia. Šok z utečeneckej krízy a prezidentských volieb, v ktorých obe tradičné strany pohoreli, napokon viedol k určitým posunom.

Nevýrazný sociálnodemokratický spolkový kancelár Werner Faymann pred rokom odstúpil a chvíľu sa zdalo, že rakúsku politickú scénu zdynamizuje jeho nástupca a stranícky druh Christian Kern. Ten sa vyhraňoval voči skostnateným politickým štruktúram, prípadne kritizoval, že viedenské kaviarne platia na daniach viac, než globálne technologické firmy. Lenže Kerna na rakúskej politickej scéne postupne zatieňuje jeho minister zahraničia, mladý ľudovec Sebastian Kurz.

čierna je vzrušujúca

Pred tridsaťročným mladíkom tento mesiac jeho ÖVP bezvýhradne kapitulovala. A Rakúsko čakajú v polovici októbra predčasné voľby do Národnej rady. Prečo starí politickí veteráni uvoľnili tak ľahko priestor síce talentovanému, no stále ešte veľmi mladému politikovi?

Ako odpoveď stačí krátky pohľad na voličské preferencie. Až do zmeny na čele ľudovcov z prieskumov najsilnejšie vychádzali populisti z FPÖ, ktorých vedie Heinz-Christian Strache. Druhí boli sociálni demokrati, kým ľudovci až tretí. Dnes je všetko inak. Podľa prieskumu Research Affairs dosahuje ÖVP so Sebastianom Kurzom na čele 35 percent, na druhom mieste s odstupom desiatich percent sa nachádza FPÖ, kým sociálni demokrati skončili až tretí s 21 percentami.

„Kurz z tejto mládežníckej organizácie urobil zomknutú efektívnu politickú silu.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite