Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Irán sa bude svetu otvárať aj naďalej, vo voľbách zvíťazil Hassan Ruhání

.redakcia .slovensko

Súčasný iránsky prezident Hassan Rúhání sa stal víťazom piatkových volieb novej hlavy štátu a zabezpečil si tak druhý mandát. Vyplýva to z výsledkov, ktoré dnes zverejnilo iránske ministerstvo vnútra.

Irán sa bude svetu otvárať aj naďalej, vo voľbách zvíťazil Hassan Ruhání Iranian Presidency Office via AP/SITA

ministerstvo vnútra v Teheráne podľa agentúry DPA oznámilo, že súčasný reformný prezident Ruhání na základe sčítania takmer 100 percent odovzdaných hlasov získal 58 percent hlasov. Už v prvom kole volieb tak zvíťazil nad svojím hlavným súperom, konzervatívnym duchovným Ebráhímom Raísímom.

Námestník ministra vnútra a šéf volebnej komisie Alí Asghar Ahmadí predtým informoval, že sa k volebným urnám dostavilo vyše 40 miliónov Iráncov, čo je viac ako 70 percent obyvateľstva.

Piatkové voľby boli označované aj ako referendum o Rúháního reformistickom kurze a otváraní sa krajiny voči svetu, najmä Západu. Išlo o prvé voľby v Iráne od uzavretia prelomovej jadrovej dohody medzi islamskou republikou a svetovými veľmocami v roku 2015. Pred volebnými miestnosťami sa často tvorili dlhé zástupy a ľudia čakali niekoľko na odovzdanie hlasovacieho lístka aj niekoľko hodín. Príslušné úrady predĺžili čas hlasovania najmenej trikrát.

Rúhání (68), ktorý sa ujal prezidentského úradu na základe prísľubu, že otvorí Irán svetu a poskytne jeho obyvateľom väčšiu domácu slobodu, čelil nečakane tvrdej kampani zo strany Raísího, chránenca najvyššieho duchovného vodcu, ajatolláha Alího Chameneího. Raísí (56) vyslovil podozrenia z volebných podvodov.

O úrad hlavy štátu sa uchádzali aj proreformný politik a bývalý minister kultúry Mostafá Mír Salím a bývalý minister telesnej výchovy Mostafá Hášemitabá. Kampaň bola mimoriadne emotívna a témami verejnej diskusie sa stali aj také otázky, o akých sa zvyčajne v prísne kontrolovaných štátnych médiách nehovorí.

Vo predošlých voľbách v roku 2013 Rúhání zvíťazil so ziskom takmer 51 percent hlasov. Účasť vtedy dosiahla 73 percent.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite