Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepekné otázky premiérovi Sobotkovi

.marína Gálisová .slovensko .tvár týždňa

Český premiér Bohuslav Sobotka sa minulý týždeň zapísal možno aj do dejín svojej vlasti. Alebo ak aj nie do dejín, tak minimálne do príručky typu Politici robia najväčšie pochabosti.

Nepekné otázky premiérovi Sobotkovi JIŘÍ SCHOTT/ČESKÁ EDITORIÁLNÍ FOTOGRAFIE/PROFIMEDIA

niekedy tie pochabosti robia preto, lebo musia. Ale pochabosť to bola. Bez ohľadu na to, či Sobotka musel, alebo nemusel kľučkovať s demisiou ako králik na tankodróme počas manévrov. Bez ohľadu na to, či mal vznešený motív – konečne zbaviť českú vládu mimoriadne nechutného a skorumpovaného ministra financií Andreja Babiša. Dokonca aj bez ohľadu na to, že level pochabostí na českej scéne ešte stále určuje skôr dotyčný Babiš a jeho zdatný sekundant, prezident Miloš Zeman. Bola to od Bohuslava Sobotku pochabosť, pretože to na záver tak vyznelo. A to je to, čo sa v demokracii so všeobecným volebným právom počíta a pamätá. Veď uvidíme, aký efekt to bude mať na jeseň, keď sa so všetkou pravdepodobnosťou budú v Česku konať voľby.

Téme sa venuje náš stály spolupracovník Tomáš Němeček vo svojom stĺpčeku, takže celkový scenár Sobotkovho manévrovania nájdete aj uňho. Na mňa z celej tej drámy najviac zapôsobilo to, ako nejednoznačne Bohuslav Sobotka zapôsobil práve v okamihoch, keď si zrejme najviac želal vyslať jasný morálny signál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite