Denník N

Drucker zatiaľ zadlžovanie nemocníc výrazne nespomalil

Nemocnica v Starom Meste v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nemocnica v Starom Meste v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac ako 700 miliónov eur majú štátne nemocnice zaplatiť za lieky, materiál či energie.

Štátne nemocnice nie sú schopné platiť faktúry. Ku koncu minulého roka mali faktúry za vyše 700 miliónov eur, po lehote splatnosti bolo takmer 550 miliónov eur. Za trištvrte roka minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) výrazne nespomalil zadlžovanie veľkých nemocníc, kým za rok 2015 stúpol ich dlh o 116 miliónov, vlani to bolo len o štyri milióny menej.

Veľké štátne nemocnice tak tvoria najväčšiu časť záväzkov po lehote splatnosti, dlhy majú aj nemocnice žúp, ale menej ako 80 miliónov eur. Nemocnice ministerstiev vnútra a obrany majú dlh menej ako 25 miliónov eur.

Nemocnice najviac neplatia dodávateľom liekov a materiálu, čo tvorí viac ako polovicu dlhu. Takmer tretina sú nezaplatené dane, zdravotné či sociálne poistenie.

Ako to chcú riešiť

Hlavný dôvod zvyšovania dlhu vidí ministerstvo v tom, že nemocnice tvoria dlhy z prevádzky. Situáciu podľa nich komplikuje aj to, že rastú platy lekárov a sestier, ale úmerne k tomu sa nezvyšuje suma, ktorú nemocniciam posielajú poisťovne.

„Tržby od poisťovní nedokážu pokryť prevádzkové náklady 13 najväčších univerzitných a fakultných nemocníc napriek postupnému znižovaniu ostatných nákladov. V roku 2016 v dôsledku nárastu výkonov došlo k vyššej spotrebe liekov a materiálu, pričom tržby od poisťovní pri náraste osobných nákladov nepokryli ani tieto dve skupiny nákladov,“ tvrdí ministerstvo.

Náklady na mzdy oproti roku 2015 vlani stúpli o 30 miliónov eur, v spotrebe liekov bol nárast takmer 20 miliónov a spotreba materiálu bola vyššia o takmer 10 miliónov eur.

Ministerstvo hovorí o zmenách, ktoré by tento rok tempo zadlžovania mali spomaliť. Napríklad zriadilo Úrad pre riadenie podriadených organizácií, ktorý manažuje procesy nemocníc. Vyhodnocuje finančné a prevádzkové výkazy, verejné obstarávania a podporuje zavádzanie projektov v nemocniciach.

Nemocnice už neriadi jeden riaditeľ, ale trojčlenná rada riaditeľov, zriadili aj dozorné rady nemocníc. Na ministerstve analyzujú spotrebu liekov aj cenovú politiku špecializovaného materiálu.

Na to, ako hospodária nemocnice, sa pozrel aj Útvar hodnoty za peniaze, ktorý našiel spôsob, ako by sa dalo získať 164 miliónov eur. Väčšina z toho si vyžaduje inak rozdeliť zdravotné poistenie, čo chce tento rok ministerstvo aj urobiť. Ďalších 31 miliónov sa dá získať na efektívnej prevádzke a obstarávaní. Tento rok ministerstvo chce, aby nemocnice zaplatili na lieky a materiál o 105 miliónov menej.

Drucker: Treba viac peňazí

Aj napriek plánovaným úsporám ministerstvo priznáva, že potrebuje viac peňazí. A to na oddlženie nemocníc, ale aj na zvýšenie sumy, ktorá do nemocníc z poisťovní ide. Oddlženie je podľa ministerstva potrebné, pretože peniaze, ktoré do nemocníc prídu z poisťovní, nepokryjú ani platy a lieky. „Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s rezortom financií finalizuje projekt oddlženia nemocníc. Viac informácií poskytneme po jeho dokončení,“ tvrdí.

Viac o oddlžovaní povedal minister koncom apríla. Bude dobrovoľné, budú sa doň môcť zapojiť aj neštátne nemocnice, ak splnia určené podmienky. Bude musieť pristúpiť na zmluvu, ktorá definuje povinnosti nemocnice, napríklad bude musieť mať dozorný orgán a ozdravný plán.

„Ten bude kontrolovať ministerstvo bez ohľadu na to, či ide o súkromný subjekt, alebo verejný,“ povedal vtedy minister.

Ak nemocnica nebude ozdravný plán dodržiavať, budú jej hroziť sankcie až do výšky oddlženia.

Ani po oddlžení však Drucker negarantuje, že štátne nemocnice nebudú tvoriť nový dlh. Aj tento rok ho ešte tvoriť budú, ale podľa Druckera by mal byť o 30 až 35 miliónov eur nižší ako vlani.

Kažimír sľúbil peniaze

Viac peňazí ministerstvo pravdepodobne aj dostane. Minister financií Peter Kažimír v HN pripustil, že zdravotníctvu dá viac, plán má ukázať pred letom. Dokonca videl možnosť aj vo vyššom poistnom za poistencov štátu, čo dlhodobo odmieta. „Pripúšťam aj to, čo najviac minister Drucker chce a čomu sa ja najviac bránim, a to je zvýšenie platieb za poistencov štátu,“ povedal Kažimír.

Minister Drucker hovorí, že zdravotníctvo potrebuje navyše 150 miliónov eur. „Prostredníctvom platby za poistencov štátu budú dofinancované všetky tri poisťovne vrátane Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Doplnkovým zdrojom dofinancovania VšZP môžu byť napríklad v prípade potreby úverové zdroje,“ tvrdí ministerstvo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie